05.28. Levéltári délutánok

05.28. Levéltári délutánok

Dr. Bagi Zoltán, a Győri Levéltár főlevéltárosa Raimondo Montecuccoli címmel tart előadást május 28-án (kedden) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Győr, Baross G. út 4.).

„Ha valakit megkérdeznének a háborúhoz szükséges dolgokról, azt mondaná, hogy három dolog: pénz, pénz és pénz!” Ha mást nem is, akkor ezt a gondolatot szinte mindenki ismeri, amit Raimondo Montecuccoli az Aforismi dell' Arte Bellica című munkájában írt le. Igaz, azt sem tagadhatjuk le, hogy ezt az aforizmát valójában nem ő találta ki, csak ügyesen átvette és alkalmazta. A hálás utókor pedig már neki, a német-római császár és magyar király híres, talján származású hadvezérének tulajdonítja e frappáns mondatot.

Montecuccoli származása és életpályája egyébként is bővelkedik érdekes és különös eseményekben, helyzetekben. Emellett nem állt távol tőle, nem csak a más tollaival való ékeskedés, de saját hírnevének „elvtelen” öregbítése sem. Fényesen felívelő karrierje során azonban mind a harcmezőn, mind a politikában, mind pedig a hadszervezésben és mindennapos irányításában megállta a helyét. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 1660-tól egészen 1680-ban bekövetkezett haláláig a győri végvidék parancsnoki, Oberst in Raab tisztségét is betöltötte.

 

A rendezvény díjtalanul látogatható!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×