A bűnmegelőzésről tanultak a legkisebbek

A bűnmegelőzésről tanultak a legkisebbek

A Belvárosban található Bűnmegelőzési Centrumot gyermekzsivaj töltötte be kedd délelőtt: óvodások érkeztek, hogy amit csak lehet, megtanuljanak a bűnmegelőzésről. Persze játékosan és sok-sok vidámsággal.

Az Erzsébet ligeti óvoda Tulipán csoportja látogatott el az önkormányzati támogatással megvalósult Bűnmegelőzési Centrumba, amely kedden délelőtt és csütörtök délután minden érdeklődő számára nyitva állt. A kicsiket most Szalay Zsolt rendőr törzszászlós, bűnmegelőzési szakember várta, akit gyorsan megkedveltek az óvodások. Záporoztak is a kérdések, hangzottak el élménybeszámolók, s az is hamar kiderül: a gyermek fantáziája igencsak élénk. Ám törzszászlós azért is felkészült szakember, hogy minden kérdésre megfelelő és megnyugtató választ adhasson.

 

Szalay Zsolt rendőr törzszászlóst érdeklődve hallgatták a kicsik
(További képekért kattints a fotóra!)


Így hamar kiderült, hogy az esetlegesen egyedül otthon lévő kicsik senkinek ne nyissanak ajtót, bármit is állít az idegen. Az őket otthon hagyó szülők kulccsal távoztak, s azzal is fognak hazatérni. A kicsik ne dőljenek be semmiféle csábító ajánlatnak, anyára vagy apára való hivatkozásnak, sőt, még akkor is tartsák zárva az ajtót, ha kintről azt hallják: a rendőrség érkezett meg. Szalay zászlós elmondta, ha valóban a rendőrség kopogtat az ajtón, és indokolt, akkor ők be fognak jutni a lakásba. Egyetlen egyedül hagyott apróság se engedjen tehát senkinek és semmilyen csábító ígéretnek.

Ugyanilyen veszélyes szituáció lehet az is, ha valaki az óvoda előtt, vagy a játszótéren szólítja le a lurkókat: semmilyen szép szóra, ismeretségre hivatkozva nem szabad megbízni a próbálkozóval, legfőképp pedig tilos elmenni vele, vagy beülni az autójába. Csak és kizárólag családtaggal, vagy az óvoda jól megszokott alkalmazottjával szabad. Szerencsére sokat szigorodtak már a szabályok, és az intézmények csak a megfelelő igazolások fejében térhetnek el gyermek elengedésének protokolljától. A szóbeli hivatkozás semmiképp sem minősül engedélynek, ezt jól vésse mindenki az eszébe!

 

A legapróbb részletek is érdekes voltak az óvodásoknak


A gyermekek odaadással figyelték Szalay törzszászlóst – aki egyébként ovizsaru és gyakorló apuka is – így kellő türelemmel hallgatta az újabb és újabb kérdéseket. A gyermekek pedig felhozták az internetes tiltott tartalmakat, a késő esti tévézést, sőt volt, aki a biztonságos iskolatáska rejtelmeiről is érdeklődött. A legnagyobb sikert persze az ajándékba kapott színezők aratták: rendőrkutya, rendőrautó és egy épp sípjába fújó rendőr is szerepelt a lapokon. S ha már a rendőröknél tartunk: azt is megtanulták a gyerekek, hogy miről lehet megismerni az igazi rendőrt: a jelvényén nem feliratnak, hanem egyedi azonosítónak, azaz egy számsornak kell lennie; és plasztikiból készült fényképes rendőrigazolványt is magánál kell hordania.

 

A rendőr bácsi az öltözködésnél is kapóra jött


A kicsik búcsúzóul megígérték, hogy a megtanultakat hasznosítják, és, hogy máskor is visszajönnek a Bűnmegelőzési Centrumba, mert ahogy az egyik kislány, Gabika fogalmazott egy hatalmas ölelés közben: „Te vagy a legaranyosabb rendőr bácsi, akivel eddig találkoztam!”...

 

Havassy Anna Katalin

Csatolt galéria: A bűnmegelőzésről tanultak a legkisebbek
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×