A gyógyteák titka

A gyógyteák titka

„Látszólag egyszerű gyógyteát készíteni, de van pár alapszabály, amit érdemes betartani”- mutatott rá Pottyondy Ákos, a Pannonhalmi Gyógynövénykert vezetője Bajzát Zsuzsi vendégeként a Győr+ Rádióban.

„A gyógynövénykert ilyenkor is nagyon szép, de viszonylag kevesebben látogatnak el hozzánk. A most elvégzett munkák a tavaszi feladatainkat könnyítik meg. A nyáron megtermelt alapanyagokat kezdjük feldolgozni, és sok olyan kézműves munka zajlik ezzel, aminek az eredménye majd következő nyáron látszódik meg, amikor a különböző termékek, teák, valamint illatzsákok a polcra kerülnek”- mondta Pottyondy Ákos

 

Várják a havat?

Sok gondot okoz az, hogy nincs tél. A városban élőknek ez talán kevésbé látványos, de akik mezőgazdasággal vagy állatokkal foglalkoznak, azoknak szembetűnő, hogy sok olyan kártevő tud áttelelni, aminek el kellene pusztulnia a téli hidegben.

 

Megbolygatta a tavaszias ősz a kertet?

Nálunk a gyümölcsfák nem virágoztak, de rügyezni elkezdtek. Azt látjuk a növényeken, hogy nem tudnak nyugovóra térni, hiszen ugyanúgy szükségük van a pihenésre, mint nekünk.

 

Komoly szerepet kap a hűvösebb időszakban a gyógytea?

A gyógyteákat bármikor lehet fogyasztani, sőt javasolni szoktuk, hogy kúraszerűen egész év során használjuk. A legtöbb embernek inkább télen van kedve teázni, függetlenül attól, hogy milyen füvekből készíti a teát. Egyébként jó átmelegítő érzést mindegyik tud adni.

 

 

Hogyan kell jó gyógyteát készíteni?

Látszólag egyszerű gyógyteát készíteni, de van pár alapszabály, amit érdemes betartani. A gyógynövények többségét ne forrázzuk le, érdemesebb inkább 70-80 Celsius fokos vízzel leönteni őket, lefedve állni hagyni, hogy ne gőzöljön el belőle az értékes hatóanyag. Ne fémszűrővel dolgozzunk, hanem fából készültekkel, vagy egyszerűen dobjuk bele a vízbe és utána öntsük át egy másik pohárba a gyógynövény nélkül.

 

Lehet ízesíteni ezeket a teákat?

Határok és korlátok között igen. A mézzel vigyázzunk, mert azt sem szabad forró teába tenni, hanem meg kell várni, amíg a tea iható hőmérsékletű lesz. A cukrot nem szoktam javasolni, de tudom, hogy egy gyerek számára, aki hozzászokott az édes menzai teákhoz vagy az üdítőkhöz, neki elsőre egy ízesítetlen gyógytea ihatatlan lehet. Érezhetjük a gyógynövények ízét, ha fokozatosan elhagyjuk az édesítő szereket.

 

Léteznek olyan gyógynövények, amik nem alkalmasak mindenki számára?

Sokan azt gondolják, hogy a gyógynövényeknek nincsenek mellékhatásai. Olyan értelemben, mint az egyes kémiai úton előállított gyógyszereknek, úgy talán nincs is mellékhatásuk, vagy egészen kevés. Az emberek életmódjától függően azonban sok mellékhatásuk lehet, például ha vérhígító teát fogyaszt valaki műtét előtt, abból komoly problémák adódhatnak. De vannak olyan alapvető gyógynövények, amiket nagy biztonsággal fogyaszthat mindenki a téli időszakban. Általános, mindennapi téli fogyasztásra tudom javasolni a menta-kakukkfű-fekete bodza keveréket, vagy köhögős időszakban a hársfa-lándzsás útifű-menta keverékét.

Ördögtől valóak a filteres teák?

A filter egy kényelmi eszköz. Ha jó filteres teáról van szó, abban ugyanolyan gyógynövények vannak, mint amit mi szedünk és szárítunk. Különböző teaszaküzletekben van rá mód, hogy üres filteres tasakokat vegyünk és akár magunk előkészíthetjük a teákat.

 

Tudunk ártani magunknak a rosszabb minőségű teákkal?

Például az erdei gyümölcs íz, a narancs íz vagy a karácsonyi csoda néven ízesített teák többségében mesterséges aromák vannak. Egy-egy filtertől nem lesz bajunk, de azért ezeket nem érdemes éveken keresztül vagy akár kúraszerűen használni. Gyógyszertárban, illetve gyógynövényes és bio boltokban tiszta termékeket lehet találni.

 

Milyen teát igyunk, ha ebben az időben megfázunk?

Tudom javasolni a kakukkfüvet, a zsályát, illetve a mentát. A zsályának kesernyés, erősebb íze van, de ha teszünk mellé mentát, akkor el tudjuk fedni az ízét.

 

A gyógynövényeket nem csak tea formájában fogyaszthatjuk. Használhatjuk például fürdőként is?

Ez esetben olyan, mintha egy nagy kádnyi teát készítenénk, és abba ülünk bele. Használhatunk illóolajokat, vagy pedig különböző fürdősókat is. Az illóolajoknál figyeljünk arra, hogy az olaj úszik a felszínen, ezért érdemes előtte oldatba vinni- például fél deci tejben 10-5 csepp illóolajat feloldani- és úgy beleönteni a vízbe, mert akkor ki tudja fejteni a hatását.

 

 

„A cikk tájékoztató jellegű, semmi esetben nem helyettesíti szakorvos véleményét. Amennyiben az egyes betegségek tünetei nem javulnak vagy súlyosbodnak, feltétlenül szükséges szakorvosok felkeresése!”

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×