A kismamasport a babának is jót tesz

A kismamasport a babának is jót tesz

Tudjuk, hogy a várandósság nem csak „leányálom”, nehezebb, fárasztóbb, aggodalomra okot adó is lehet, ami szorongást, feszültséget és stresszt is eredményezhet, nem beszélve a hangulatváltozásokról, ami az „állapottal” jár.

Nem kell a mozgás fontosságát bemutatni a mindennapokban, nincs ez máshogy a babavárás időszakában sem. Az első pillanattól kezdve, ha gyakoroljuk a testmozgást, kihasználhatjuk annak stresszoldó hatását, lelkileg feltölt, átmozgat, segít megőrizni fittségünket a kilenc hónap alatt. Csökkenthetjük derék- és hátfájdalmainkat, keringésjavító hatása nemcsak a mamára, hanem a babára is jótékony hatású.

 

Természetesen nem most van itt a helye az ugrálásoknak, kemény erősítéseknek, de ne ijedjünk meg a fürgébb alakformáló gyakorlatoktól sem! Védőnő segítségével állítottunk össze egy gyakorlatsort, amit az anyukák akár otthon is elvégezhetnek.

 

1. gyakorlat:Terpeszülésben üljünk le a székre, támaszkodjunk meg a térdünkön, hátunk legyen egyenes (vállainkat engedjük le, lapockáinkat zárjuk). Karhajlítással engedjük előre a törzsünket, szívjuk be a levegőt, majd nyújtsuk karunkat s egyenesedjünk fel, fújjuk ki a levegőt. Ismétlés: 3x8.

 

2. gyakorlat: Marad az ülés, a kartámasz, előredőlünk. Az egyik karral tarkóérintés, majd karnyújtás a fül mellé, vissza tarkóra, majd a másik oldalra is. Ismétlés: 3x8.

 

3. gyakorlat: Alapállás, kapaszkodjunk meg egy szék támlájában vagy olyan helyen, ahol biztosan tudjuk tartani az egyensúlyunkat. Emeljük az egyik lábunkat, hogy az alsó lábszár és a comb 90 fokot zárjon be. A hajlított lábat hátraemeljük a farizom segítségével. Ebből 8 lassú hosszabb mozdulattal, majd 8 apró röviddel emelést végzünk. Ezek után lerázzuk lábunkat s megcseréljük. Ismétlés:3x8 mindkét lábbal.

 

4. gyakorlat: Alapállás vagy le is ülhetünk, hátunkat egyenesen tartva, karokat oldalsó középtartásba emeljük. Oldalsó középtartásból a karokat hajlítjuk vállhoz, majd vissza kiinduló helyzetbe. Nyolcszor ismételjük a gyakorlatot, s utána 12 karlebegtetést végezzünk visszafeszített kézfejjel, oldalsó középtartásban. (Csinálhatjuk a gyakorlatsort terheléssel. Vegyünk kezünkbe 1-1 félliteres ásványvizes palackot vagy fél kilogrammos súlyzót.)

 

Sokat adhatunk ezen pár gyakorlattal a babánknak is! A mozgás során endorfin termelődik, ami által boldogsághormon szabadul fel, ez a kicsi testében is szétárad. Izmaink erősek és felkészültek lesznek a szülés alatti testi terhelésre.

 

Fehér Zsuzsa

Fotó:Gy. P.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×