A kultúra kiemelkedő személyiségeit díjazták

A kultúra kiemelkedő személyiségeit díjazták

Január 22. a Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésnapja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre emlékezve ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúrát. A délutáni Richter Teremben tartott városi megemlékezésen a hagyomány szerint átadták a Győr Közművelődéséért díjakat, a Győr Művészetéért díjat, valamint a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat.

„A csodálatos magyar hagyományokat, értékeket ünnepeljük ezen a napon, melyek az elmúlt évezred során kialakultak a Kárpát-medencében, s amikre igazán büszkék lehetünk” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Fekete Dávid alpolgármester és hozzátette, Győr a magyar kultúra városa, ami külön felelősséggel is jár, annak felelősségével, hogy a lehető legtöbbet tegyenek azért, hogy ápoljuk értékeinket, és a győriek mindennapjaiba is becsempésszék ezeket, hogy a gyerekektől egészen az idősekig, mindenki megtalálja a lehetőségeket. „Kiváló az intézményhálózatunk, rendkívül színesek a kulturális fesztiváljaink, eseményeink. Az elmúlt időszak is jól bizonyította, hogy a kultúra terén is nagyon sokat fejlődött a város, hiszen a Győrben jelen lévő gazdasági erő óriási lehetőségeket tartogatott” - mutatott rá az alpolgármester, majd Rózsavölgyi Lászlóval, az oktatási, kulturális, sport és turisztikai bizottság elnökével átadták a közgyűlés által alapított elismeréseket.

 

 

Az egyik Győr Közművelődéséért díjat Csobod Eszter, a Vaskakas Bábszínház művészeti titkára vehette át. A méltatásban elhangzott, Csobod Eszter 1998. óta meghatározó személyisége az intézménynek, munkája jelentősen hozzájárult a bábszínház egyedi arculatának kialakulásához. Sokoldalúságára jellemző, hogy szervezői munkája mellett a bábszínház kiadványainak kiváló grafikusa, valamint a Győr+Hetilap Győrkőc mellékletének szerkesztője. A díjazott a már nyolc éve sikeresen megrendezett Győrkőcfesztivál egyik főszervezője és lebonyolítója, a „bábszínház tündére”.

 

 

Szintén Győr Közművelődéséért díjat adományozott az önkormányzat dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfusnak, akit kutatómunkája külföldre szólított, így lánya vette át az elismerést. A laudációban elhangzott, a helyi hagyományok gyűjtése, ápolása, az értékek közvetítése által nemzeti, népi múltunk és kulturális örökségünk iránti tisztelete fejeződik ki tevékenységében. Mindezt teljes elhivatottsággal, példaértékűen teszi. 2007 óta az Apáczai Csere János Kar docense és a Kulturális Mediáció Mesterszakának felelőse. Fő kutatási területe a gyermekfolklór, az új stílusú népballada és az egyéniségvizsgálat, továbbá bibliográfiák és biográfiák készítése. Néprajzi gyűjtéseit Sokoróalja és környékén, Rábaközben, Csallóközben, Mezőföldön és Erdély falvaiban végezte.

 

 

Az idei Győr Művészetéért díjat Tolnay Imre képzőművész kapta, akinek alkotótevékenységét számos hazai és külföldi egyéni és csoportos tárlat, és az ezek kapcsán készült kiállítási katalógusok fémjelzik. Művészeti tárgyú írásait rendszeresen publikálja az Élet és Irodalom, az Új Művészet és a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat. Oktatói tevékenysége a közoktatáshoz és a felsőoktatáshoz egyaránt kötődik. Tanára a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolának, valamint egyetemi docensként oktat a Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszékén rajz-és formatervezést, művészettörténetet. Alapító tagja a Raab Art és a regionális Príma-díjas Art Flexum művészeti csoportoknak. 2007-től a Győr Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

 

A város elismeréseinek átadását követően Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke dr. Mészáros László fotóművészt szólította a színpadra, hogy a megyei önkormányzat elismerését, a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat átvehesse.

Mészáros László 1962-től kezdve járt fotózni a Hanságba és a Fertő-mentére. A megye természetvédelmi vezetőivel együtt rendszeresen bejárta Sopron és Győr környékét, valamint a Hanság védetté nyilvánításához dokumentációs fotókat készített a javasolt területekről.

 

Az utóbbi évtizedekben nemzetközi és hazai fotópályázatokon több mint 30 díjat nyert, számos országban volt fotókiállítása. 21 fotóalbuma jelent meg magyar, német és angol nyelveken. Szinte mindegyik könyvében szerepeltek a megye, illetve a megyeszékhely, Győr természeti és épített örökségének kincsei.

 

Z. A.

Fotó: Raczenböck Aliz

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×