A létezés öröme - Fotókkal!

A létezés öröme - Fotókkal!

Szalkai Károly képzőművész húsz év válogatott munkáit mutatja be harminc festményen A létezés öröme című tárlatán, a győri Esterházy-palotában.

A kiállításon absztrakt festményeket láthatunk, színek, formák, térbeli alakzatok harmóniája és a zene együttese adja az alkotások lényegét. Munkáit a kísérletezés jellemzi, újabbnál újabb technikákat talál és próbál ki, kezdetben a fűrészporos festészettel indított, manapság a hypo- fakítással kísérletezik. Ez utóbbi technikával légiesebb, könnyedebb atmoszférikus közeget tud létrehozni a vásznon, amely már a transzcendecia felé mutat.

 

„A kiállítást próbáltam úgy összeállítani, elrendezni, hogy a súlyosabb, földszerű matéria felől haladunk a térbeli, a zenei motívumokon át a meditációhoz az utolsó terembe. Úgy, ahogy ez a földi életünkben is van, ezért választottam a kiállításom mottójául Weöres Sándor sorait: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” – mondta a művész.

 

 

Az utóbbi időben a lazúrokkal, a könnyebb felületekkel dolgozik, amely egy légiesebb irányba, a földtől elrugaszkodott dolgok felé orientálódik, színeiben azonban megmarad az okkeres barnás színvilág. Farostlemezre ragasztja a vásznat és hypo-fakítással dolgozik, tehát nem ráfest, hanem éppen „elveszi” a színeket.

 

 

A tárlatot csütörtökön Szeifert Judit művészettörténész nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, hogy Szalkai Károly inspiratívnak találja a pusztulásformákat, meglátja és megláttatja művein keresztül a bennük rejlő esztétikai értékeket. Rajtuk keresztül jutunk el abba a transzcendens világba, ahol megszűnnek a határok. Ez a művészet lényege. A művészet átjárást biztosít a hétköznapjainkból egy másik dimenzióba. Szalkai művein keresztül pedig valóban átléphetünk egy más világba.

 

A kiállítás május 19-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban (Király utca 17.). Május 16-án 17 órakor a művész maga tart tárlatvezetést a kiállításban.

 

Földvári Gabriella

fotó. MekliZ Fotóstúdió

 

Csatolt galéria: Szalkai Károly kiállítása - fotó: MekliZ
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×