A paradicsomlevesem

A paradicsomlevesem

Természetesen mindenkinek van már bevált receptje, de érdekes néha csereberélni velük. A levesek egyszerűek és gyorsak, nyáron viszont hűtenek és jól lakatnak.

A családban nálunk van egy olyan szólásmondás, hogy a paradicsom kell a nőknek! Sőt, szükségszerű és időnként elengedhetetlen! Hogy miért? Állítólag jó a hisztire, azaz van némi nyugtató ereje, ami a női nemre különösen nagy hatással van. Nő létemre azt tudom csak mondani, hogy ha ez így van, az orvos-kutatók már kivonatolták volna és férfiaknak reklámoznánk minden hétköznap este. A sztereotípiák ugyanis arról ismeretesek, hogy elévülnek vagy soha sem voltak igazak. Ebben az esetben arra gondolok, hogy a férfiak legalább annyira hisztisek, mint a nők. Mélyebb orgánumuk, markánsabb fellépésük miatt viszont ez csupán idegességnek és gondterheltségnek mondják. Míg a nők esetében, kissé magasabb hangszín, törékenység és némi sírás ötvözete egyenlő a hiszti fogalmával. Valójában nem látok különbséget, főként, ha felidézem az okokat, amelyek kiváltják ezeket a férfi-női reakciókat.

A biztonság kedvéért nyáron, ebből a finom, ízes kerti paradicsomból annyi ételt készítek (mindenki számára), amennyi időm csak van rá. A paradicsomleves nálunk gyorsan elfogy, mert a lányok bátran eszik vacsorára is, a fiúk pedig isszák reggelire. Praktikus recept, mert egy ízes, fűszeres lé készül, amit levesként, italként, szószként is tálalhatunk.

 

 

Bevásárló lista:

1 kg lédús paradicsom

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 szál zeller levél

1 karika gyömbér

100 ml sűrített paradicsompüré

3-4 levél bazsalikom

 

 

Elkészítés:

1. A paradicsomot felkockázom és 1kk sóval felteszem főni 35 percre.

2. Amikor teljesen szétfőtt, összemixelem botmixerrel, leszűröm egy nagyobb edénybe a levét.

3. Hozzáadom a paradicsompürét, gyömbért, zellert, egészben a pucolt hagymát és fokhagymát.

4. Felöntöm 500 ml vízzel és 1 órán át lassan főzöm.

5. Tálalás előtt kiveszem a fűszereket belőle, leszűröm, ha szükséges, és vagy tálalom sok sajttal, crutonnal vagy beteszem a hűtőbe is hidegen fogyasztjuk.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×