A világbajnokságon húzhatja

A világbajnokságon húzhatja

Nemrég Európa-bajnoki címet szerzett, most pedig már a bostoni világbajnokságra készül Szokolics Szabolcs, a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub sportolója. A bajnokot edzésen látogattuk meg, ahol nemcsak a vb-ről, hanem további terveiről is kérdeztük a rendkívül tehetséges sportolót.

Szabolcs először még általános iskolásként Mitring Gábor toborzása alkalmával jött le a csónakházba. Hat évig versenyzett is, aztán ahogy fogalmazott, jött a kamaszkor, a felnőttkor és a munka, így abbamaradt az evezés. Másfél éve talált vissza újból, ám akkor már egy baleset miatt, mint adaptív, paraevezős.

 

Gyógyír volt visszatérni a sportba?

Igen is, meg nem is. Világéletemben szerettem versenyezni. Bármit is csináltam, azért tettem, hogy eredményeket érjek el. Gyerekkoromban is ezért eveztem, később ezért motoroztam, versenypályán is, és most is azért jöttem vissza, mert a kihívást kerestem. Ma már az interneten minden fellelhető, és ott találtam rá, hogy létezik paraevezés, illetve régebben adaptív evezésnek hívták. 2008 óta, a pekingi olimpia óta már paralimpiai sportszám is, és úgy gondoltam, hátha van benne keresnivalóm. Ám nem szeretném eltitkolni, hogy egy jó barátom tuszkolt le ide. Egy péntek délután, amikor nagyon unatkoztunk a városban, már megvolt a süti, a kávé is, mondta, hogy jöjjünk le evezni. Én persze egyből rávágtam, hogy de hát te nem is tudsz evezni, ám az volt a válasza, hogy nem baj, majd én megtanítom. Így kerültem én ide vissza, tehát nem teljesen önszántamból, de utána már egy jó ötletnek tartottam.

 

 

Ehhez képest könnyedén itt ragadtál!

Igen, itt ragadtam, és nem is megyek sehova! Őszintén mondom, jólesik evezni, és úgy látom, eredményeket is el lehet érni. Persze, mint minden sportág, ez is nehéz, nem adják az érmeket ingyen. Engem a kihívás motivál. Nagyon remélem, hogy a Nemzetközi Evezős Szövetség is változtat néhány szabályon, és akkor a tokiói olimpián lesz olyan kategória, amin el tudok indulni.

 

Másfél éve kezdted el, most pedig már Európa tetejére jutottál, sőt már a repülőjegy is megérkezett a vb-re. A világcsúcsról már ne is beszéljünk, amit könnyedén megjavítottál.

Az Európa-bajnokságot igazából tesztnek fogtuk fel. Nem titkoltan februárban a világbajnokságra utazunk Bostonba, ez lesz a fő attrakció. Az Eb-n szerettük volna megnézni, hogy a téli edzések közepén hol tartok. Úgy tűnik, jól állok, hiszen a világcsúcsot túlszárnyalva, több mint három másodperccel sikerült jobb időt húznom. Valamennyi még volt bennem, a végét fejben elrontottam, ezt éreztem is. Ha jobban osztom be a fizikális erőmet, akkor lehetett volna ez még jobb is. Természetesen az a cél, hogy ez még javuljon a vb-re.

 

Az időd alapján te vagy a legjobb. Kijelenthetjük, hogy a dobogó legfelső fokáig meg sem állsz a vb-n?

A tavalyi világbajnokságon született az a világcsúcs, amit most megdöntöttem. Úgyhogy éremért mindenképpen utazom, de a világbajnoki címet is megcélzom, természetesen. Ha ezen az időn tudok még faragni, akkor szerintem jó eséllyel pályázom. Mindent meg teszek érte, az biztos.

 

 

Említetted az olimpiát. Mi kell ahhoz, hogy elindulhass?

Mint minden parasportágban, az evezésben is kategóriák vannak. Ez esetben az AS, TA, LTA kategóriák, a sérülési foknak megfelelően. Én LTA (Legs, Trunks, Arms) minősítést kaptam, tehát, használhatom a kezem, a törzsem és a lábam is. Az olimpián jelenleg az ilyen hajóegység csak a kormányos négyes. Ehhez viszont még három társ kellene mellém, ráadásul kettőnek hölgynek kell lennie, a szabályozás ugyanis mix hajóegységeket ír ki. Annyi lehetőség még van, hogy ketten lehetnek akár látássérültek is. Magyarországon viszont nem találtunk annyi embert, hogy egy négyest megtöltsünk. Ezért kellene módosítani a szabályokon, hogy egyesben is tudjak versenyezni. Pletykák szerint a TA1X-et be fogják rakni a riói olimpia után a nemzetközi programba. Ez majd azt jelenti, hogy a törzsemet és a karomat használhatnám a hajóban, és az LTA minősítéssel megengednék, hogy elinduljunk. Ha tudnák egyedül versenyezni, az már pozitív előrelépés lenne.

Amíg nem változtatnak, addig viszont társ kell. Kijelenthetjük: hölgyeim és uraim, figyelem, társ kell Szabolcs mellé, irány az evezős telep és keressék az Európa-bajnokot!

Igen! Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, ha ismernek olyan fogyatékkal élő személyt, aki esetleg szívesen kipróbálná, azt várjuk tárt karokkal. Szerintem minden para sportág küzd a sportolók kis létszámával. Sajnos azt tapasztalom az életem során, hogy akit valami trauma ér, balesetet szenved, vagy betegségből valamilyen fogyatékosságra tesz szert, az nem igazán hisz abban, hogy valamit kezdhet az életével. Elvan otthon a maga kis világával és nem keresi a kihívást. Pedig ez nem így van, láthatják rajtam is. Sajnos toborzások sincsenek. Programot kellene indítani, felhívni az ilyen emberek figyelmét, hogy van lehetőség. Olyan cégeket, amelyek protetizálnak vagy mozgáskoordinációval foglalkoznak, megkeresni, hogy propagálják ezt a dolgot kicsit.

 

 

Csizmadia Dóra

Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×