A ZOOO+ magazin bemutatja: Orchideák!

A ZOOO+ magazin bemutatja: Orchideák!

Pápán járt a Győr+ Televízió ZOOO+ magazinjának csapata. Györkös Györgyöt látogattuk meg, csodálatosan szép orchideái társaságában. Beszélt nekünk hobbijáról, és hasznos tanácsokkal látott el minket az otthon, ablakpárkányon nevelt lepkeorchideáink gondozásával kapcsolatban.

Gyuri bácsi, mióta foglalkozik ezekkel a gyönyörű növényekkel, és milyen gyűjtemény ez?

Tíz éve foglalkozom orchideákkal intenzíven. Korábban a kaktuszgyűjtés volt a hobbim, amit a mai napig is űzök. A legidősebb növényem egy kis termetű kaktusz, ami most töltötte be a hatvanadik életévét. Jelenleg több ezer növényt gondozunk lányommal, Virággal az itthoni növényházainkban. Gyűjteményünket vegyes, hideg- és melegházi növények alkotják. A gyűjtemény fő vonulatát a cattleyák képezik. A cattleyák Mexikótól Kolumbiáig, Ecuador és Közép-Amerika térségében élnek az élőhelyeiken. Lakásban nemigen tarthatók meg, legalább télikert szükségeltetik annak, aki ilyen növényekkel kíván foglalkozni. A cattleyák mellett vannak még a gyűjteményben Ecuadorból származó masdeváliák. Ezek kis termetű, háromszög alakú virágot nevelő növénykék. Orchideából több mint tízezer fajt fedeztek fel idáig a kutatók, és ezek hibridjeinek száma is meghaladja ezt a számot. Manapság viszonylag könnyen juthatunk hozzá többféle, kertészetben mesterséges úton szaporított és nevelt, szép virágú orchideákhoz. Legismertebb közülük a Phalaneopsis, azaz lepkeorchidea. Sokan nevelnek virágzó példányokat otthon az ablakpárkányon. Ápolásuk nem igényel több felkészültséget, mint egy muskátli gondozása. Természetesen ehhez ismerni kell a növény igényeit!

 

 

 

Milyen tartási körülmények szükségeltetnek ezeknek a növényeknek? Vannak-e öntözési vagy évszakonként változó igényeik?

A lepkeorchideák jellemzően Délkelet-Ázsia erdőiben, általában hűvösebb hegyoldalakon élnek, a fák törzsére jelentős gyökértömegükkel rákapaszkodva. Az eső folyamatosan áztatja őket, de nem tud megállni a gyökereknél, mert szabadon lefolyik róluk. Ezért a pangó víz nem fullasztja, rothasztja meg őket. Másik nagyon fontos dolog, hogy virágzásukhoz 5-10 Celsius-fokkal hidegebb hőmérséklet és sok fény szükségeltetik. Ez úgy alakult ki a természetben, hogy a hűvös idő megérkeztével a fák ledobják lombkoronájukat és ilyenkor elegendő fény áll rendelkezésére a növényeknek a virágzásukhoz. Amennyiben ezeket a körülményeket sikerül szimulálnunk a lakásban, akkor szép virágokkal ajándékoznak meg minket a lepkeorchideák.

Fontos, hogy pangó víz ne legyen a cserepükben. Lehetőleg állott csapvízzel öntözzük őket, ne hideg friss vízzel. Legjobb, ha esővizet gyűjtünk, és abból híg tápoldatot készítünk, a szaküzletekben kapható speciális orchidea-növénytápból. Ne tegyük a lepkeorchideákat a radiátorra, mert ott szenvednek, hiszen párát és hűvös levegőt kedvelő növények. Gyökereiket lehetőleg hagyjuk szabadon, de ha erre nincs mód, akkor legalább a kereskedelemben kapható, átlátszó cserepekbe, illetve kaspókba helyezzük el őket!

 

Nagy Ferenc

 

Amennyiben Ön a növények vagy az állatvilág szerelmese, keresse havi műsorunkat a Győr+ Televízión! A Zooo+ magazint a Facebook-on és a tévé honlapján megtalálja.

Csatolt galéria: Orchideák
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×