Angyalok, híres nők és csodák Győrben

Angyalok, híres nők és csodák Győrben

Tudod melyik belvárosi épületben raboskodott kivégzéséig a „lőcsei fehér asszony”, megtapasztaltad már milyen hangulata van a Makovecz-kápolnának a kukucskáló angyalokkal, vagy belestél már a Király utca 12-es számú épület piciny loggiás udvarára? Pedig megteheted.

Évről évre egyre népszerűbbek a tematikus városnéző séták Győrben, melyeket öt éve szervez Csobayné Pintér Éva turisztikai szakember és csapata. A február utolsó vasárnapján esedékes idegenvezetők világnapja alkalmából beszélgettünk arról, milyen a jó idegenvezető és milyen egy jó városnéző túra.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már nem csupán a szakmai tudás, a tárgyi ismeret a legfontosabb ismérve a jó idegenvezetőnek, hanem a megnyerő személyisége, a jó kommunikációs készsége, az emberekre való odafigyelése, valamint a humora. „Vendégeink elvárják, hogy sokféle témában legyünk szakértők, de egyben legyünk jó előadók is” – mondja Éva. Sokan nem tudják, de az idegenvezetés egy önálló szakma, összetett munka.

 

Csobayné Pintér Éva turisztikai szakember

 

És hogy milyen egy jó vezetett túra? Olyan, amit szeretnek és élveznek a vendégek – válaszolja a szakember. Az elmúlt fél évtizedben, félszáz témában tartottak vezetett sétát, közel húszezer vendég részvételével. Programjaikat úgy alakítják, hogy minden korosztálynak, mindenféle érdeklődési körű embernek megfeleljenek, úgy a győrieknek, mint a hozzánk érkező turistáknak. „Sétáinkkal a helyiek lokálpatriotizmusát szeretnénk erősíteni, és vonzóvá tenni városunkat a hozzánk érkező turistáknak.„ – vallja az idegenvezető. Érdekesség, hogy amíg az első két évben elsősorban a győriek vették részt a sétákon, addig tavaly a vendégek 30 százaléka volt a helyi, 70 százalékuk pedig ide érkező turista.

 

A tervezõ az ötletet Wim Wenders két filmjébõl merítette: Berlin fölött az ég (1985) és a Távol és mégis közel (1993) című alkotásokból. (fotó:szoborlap.hu)

 

A programok között mindig vannak népszerűek. Télen, az adventi időszakban az Angyal séták, tavasszal, Nőnap környékén a Keresd a nőt Győrben! séta, aztán a gyerekeknek szóló városnéző séta. Nyáron egyik nagy kedvenc a hajós városnézés, amikor egészen különleges szemszögből ismerhetik meg az érdeklődők Győrt. A másik népszerű a nyár esti séta, amikor a hangulatosan kivilágított utcákon Győr 7 csodáját kutatják a vendégek. Ősszel a kerékpáros program, a Kétkerekű tekergő a favorit.

 

A Lőcsei cella a Lőcsei fehér asszony szobrával

 

„Sokszor járunk a legendák nyomában, olyan helyekre is elvisszük az érdeklődőket, ahová „csak úgy” nem lehet bejutni. Olyan csodás legendákkal és történetekkel ismertetjük meg a jelentkezőket, amelyek a városhoz kötődnek. Megtudhatják miért kukorékolt a vaskakas, és miért állítottak „vasfát" a Széchenyi téren, feltárul a titok Winnetou és Győr kapcsolatáról, leleplezzük a lőcsei asszony „fehérségét", valamint megmutatjuk a győri prostitúció korabeli történetének helyszíneit „– sorolja a szakaember.

Február utolsó vasárnapján staféta sétára hívják az érdeklődőket, négy idegenvezető adja egymásnak a képzeletbeli stafétabotot a városnézés során, amelyek ezúttal az idei évfordulókhoz kapcsolódnak. Köztük a Mátyás-emlékévhez, így felderítik, mi köze volt a reneszánsz királynak városunkhoz. Az idegenvezetés ezúttal kiállítás látogatással zárul.

Az idei év újdonságairól szólva Csobayné Pintér Éva megemlítette, terveik között szerepel bemutatni a Győr környéki települések érdekes, értékes helyeit is, valamint gasztro-programokat is kínálnak a séták soron. Első ilyen tematikus programjuk a Pannonhalmi borvidék felfedezése lesz.

 

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×