Átadták a legokosabb és legszórakoztatóbb társasjátékok Oscar-díját

Átadták a legokosabb és legszórakoztatóbb társasjátékok Oscar-díját

A Mensa HungarIQa Egyesület már tizedik éve osztotta ki az adott évben Magyarországon megjelenő legújabb társasjátékok díját. A verseny nagy volt, a tesztelők egy egész napon át a Mensa táborban társasoztak – szigorúan a szakmai megméretés okán.

 

Hogy napjainkban még mindig jó társasjátékozni, azt talán nem árt leszögezni rögtön az elején. Mert a „társas játék” nem egyszerűen csak arról szól, hogy egy bizonyos játékban nyerni fogunk, és így felhőtlenül, jóleső mosollyal az arcunkon konstatáljuk a megcáfolhatatlant. Többek között azért sem, mert alkalmasint éppen veszíthetünk is. De szerencsére ilyenkor sincs vége a világnak, és a játéknak. Pont ez az, amiben a társasjátékok nagyszerűsége rejlik. Mert egyszerre képesek szórakoztatni, elgondolkodtatni, kikapcsolni, és a legfontosabb adományként újra és újra egy asztalhoz ültetni családokat, barátokat, sőt, akár ismeretleneket is. Akár így, akár úgy, abban biztosak lehetünk, hogy egy igazán jó játék esetében tényleg jól fogunk szórakozni, kikapcsolódhatunk, és új ismeretekre is szert tehetünk.

Úgy tűnik, napjainkban reneszánszát éli a műfaj, évente rengeteg újdonság lát napvilágot, amelyekből természetszerűleg rengeteg jut el hozzánk is.

Pont ez a jelentős felhozatal gondolkodtatta el a Mensa HungarIQa Egyesületet, hogy útmutatót adjon azok számára, akik jó döntést szeretnének hozni egy társasjáték vásárlásakor. Az általuk alapított Mensa Társasjátékdíj védjegye lett azon játékoknak, amelyek bizton ígérhetik a színvonalas kikapcsolódást, a gondolkodtatást és az igényes kivitelt. Idén csak úgy, mint az előző években négy játék érdemelte ki a Mensa Társasjátékdjíat, amely kis matricán kerül rá a játék dobozára.

A Mensa a legmagasabb intelligenciájú emberek nemzetközi klubja, mintegy 140 ezer taggal szerte a világon, akiknek 2 százaléka Magyarországon él. Céljuk az intelligencia népszerűsítése, az intelligenciára vonatkozó kutatások támogatása, valamint ösztönző közeg biztosítása tagjaik számára.

S hogy hogy lehet egy társasjátékot tesztelni? Mi sem egyszerűbb ennél! Játszani kell vele. Egyszer, kétszer, s közben szigorú szakmai szempontok alapján pontozni azt.

A játékokat célszerűen csoportosítanunk kellett – mondta Mandics Zoltán, a Mensa HungarIQa Egyesület programszervezője –, így ennek megfelelően három kategóriát állítottunk fel. A családi, a haladó és a logikai kategóriát. Az első kategória talán nem szorul különösebb magyarázatra, itt az a fontos, hogy különböző korosztályok is jól érezzék magukat játék közben, s hogy a szabályok egyszerűek legyenek. A haladó kategória már a komplexebb ismereteket kívánó társasokat gyűjti össze: feltételezve azt, hogy a játékosoknak van ismeretük bizonyos típusú játékokban, amelyek bonyolultabb feladatokat tartalmaznak, és nagyobb kihívást jelentenek. Végül a logikai kategóriába az egyszerűbb szabályrendszerű, ám mégis gondolkodtató játékok kerülnek, ahol nincs sok szerepe a szerencsének vagy történetnek, mint például a klasszikus sakk vagy go.

Az idei Mensa Társasjátékdíjat az Azul, a Flamme Rouge, a Heaven&Ale és a Szüret társasjáték érdemelte ki.

Azt említi még a szakember, hogy manapság egyre divatosabb elfoglaltságnak számít a huszonévesek körében, hogy bulizás helyett közös társasozásra indulnak. Klubok alakultak, ahova társasozni lehet járni, sőt, néhány társkereső iroda ilyen típusú randihelyre invitálja tagjait. Mert a játék közben sok minden kiderül valamennyiünkről, az együttlét élménye, az együtt játszás öröme pedig semmivel nem pótolható.

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×