Bemutatták a 25. győri barokk párt

Bemutatták a 25. győri barokk párt

Jubileumi eseményre várják az idei Barok Esküvő násznépét: 25. alkalommal rendezik meg ugyanis a múltidéző fesztivált a győri Belvárosban, augusztus 11-13-ig. Hétfőn a Zichy-palotában bemutatták a párt, akik több ezer fő előtt kötik össze életüket.

„Közhírré tétetik, hogy hamarosan kezdődik a 25. Barokk Esküvő, a város egyik emblematikus rendezvénye, mely határokon túlra is elvitte Győr hírnevét az elmúlt évek során” - kezdte köszöntőjét a program sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt polgármester és hozzátette: a fesztiválhoz tökéletes díszletet ad Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, azon belül is a barokk Belváros. „Öröm, hogy évről évre vannak olyan ifjú párok, akik ebben a miliőben szeretnének örök hűséget fogadni egymásnak” - hangsúlyozta.

 

Borkai Zsolt polgármester, a háttérben pedig a jegyesek

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, 1993-ben rendezték meg először Győrben ezt a múltidéző fesztivált, amely országosan egyedülálló módon jeleníti meg a 16-18. század kultúrtörténetét. A jelmezes felvonulásra óriási az érdeklődés, csaknem 160 barokk ruhába bújt emberrel találkozhatunk majd azon a hétvégén a felvonulásokon, illetve az utcákon, tereken sétálgatva.

„Büszkék vagyunk rá, hogy 2017-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek, azaz „megyerikumok” közé választotta a Barokk Esküvőt. A 25. eseményre a hagyományos programok mellett számos újdonsággal készülünk” - hangsúlyozta az igazgató és példákat hozva elmondta, Jókai Mór: A lőcsei fehérasszony című regénye alapján erre a fesztiválra készült a Kémnő című táncjáték, ezt pénteken 21 órakor láthatjuk a Dunakapu téren. Ugyanitt barokk ügyességi tornán eleveníthetik fel az érdeklődők a régi szokásokat.

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina az újdonságokról beszélt

 

A Széchenyi téren korabeli, kézműves játszótérrel várják a kisebbeket, lesz opera-flasmob fiatal művészek előadásában, sötétedés után pedig barokk árnyjáték elevenedik meg a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium falán. Az Apátúr-ház udvarában vasárnap 20 órától kertmozi lesz, a számos kitüntetéssel elismert Amadeus című filmet vetítik. Háromszor indítanak ingyenes városnéző sétát is a barokk jegyében, valamint angyalkeresésre is invitálják azokat, akik más szemmel is végigjárnák a várost.

A programsorozat idén is jelmezes felvonulással és szerenáddal kezdődik pénteken. Szombaton és vasárnap az említett elemeken túl lesz kézműves vásár, hagyományőrző bemutatók, színházi előadások, toronyzene, tánc és nyitva áll a rémségek pincéje. Az esemény csúcspontja természetesen a díszes esküvő lesz szombaton 20 órakor a Dunakapu téren, melyet többek között felvonulás előz meg, s barokk táncmulatság követ, a Széchenyi téren pedig Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes lép fel.

 

A Barokk Esküvő ötletgazdája, Keglovich Ferencné

 

A rendezvény megálmodója, Keglovich Ferencné a kezdetekre visszaemlékezve elmondta, évről évre lett egyre nagyobb és híresebb a fesztivál. Az első esküvőt még a Zichy-palotában tartották, néhány száz fős násznéppel. Az érdeklődés az elmúlt évtizedekben a sokszorosára nőtt, többezren érkeznek minden évben az adott pár esküvőjére. S egyre többen szeretnének beöltözni is, hogy a barokk pompa részesei lehessenek. Ehhez a fesztiválközpont mintegy 160 ruhát biztosít.

 

Az idei főszereplők: Nagy Anikó és Hangya Csaba

 

A sajtótájékoztatón kiderült, a jegyeseket tavasszal választották ki: idén Nagy Anikó és Hangya Csaba mondják ki a boldogító igent a barokk főúri ceremónián. Megtudhattuk, két és fél éve élnek egy párként, s a tavalyi Barokk Esküvőn döntötték el, hogy ők is szeretnének ilyen különleges menyegzőt.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Bemutatták a 25. győri barokk párt
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×