CSOK: Hatalmas az érdeklődés

CSOK: Hatalmas az érdeklődés

Két termet is zsúfolásig megtöltött a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről szóló tájékoztató győri helyszíne, ahol az előadók hangsúlyozták, a CSOK nagy lehetőség a felelősen gondolkozó családok számára…

Mint köztudott, január elsejétől jelentős változások léptek életbe a Családok Otthonteremtési Kedvezményénél, amely tízmillió forintos támogatást és tízmilliós kedvezményes hitellehetőséget is kínál a feltételeknek megfelelő családok számára. A CSOK iránt városunkban is óriási az érdeklődés, de a végső döntés meghozatalához szükség van a tisztánlátásra, a feltételek és az esetleges meg nem felelés következményeinek ismeretére. Ehhez próbál segítséget nyújtani a Portfolio, amely az FHB Bankkal és a Takarékokkal közösen indított tájékoztató road show-t. Az első állomás Győr volt, ahol több százan érdeklődtek a lehetőségeik iránt.

 

 

Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szakértője előadásában a piaci változásokat elemezte. Mint mondta, az új építésű ingatlanoknál és a telekáraknál egyértelműen megfigyelhető az áremelkedés Győrben is, és várhatóan a használt inatlanok ára sem fog visszaesni. A piaci folyamatokra a legnagyobb hatást a nagycsaládosokra (illetve nagycsaládot tervezőkre) vonatkozó 10+10 milliós lehetőség gyakorol. Győr kedvező helyzetben van abban a tekintetben, hogy a most elérhető ingatlanok közel 30 százaléka esetén igénybe vehető a CSOK 10+10 millió, ami nagyon jó aránynak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy az országos átlag mindössze 9 százalék. Az elemző kifejtette, a kormányzati döntés egyszerre kíván segíteni a családoknak, és az építőiparnak, amely így kimozdulhat jelenlegi állapotából. Hozzátette, a megnövekedő igény generálja az új építéseket, és a korábban félbemaradt projektek is újraindulhatnak.

 

 

„Nem csak itt, a fórum helyszínén, de a bankfiókokban is hatalmas az érdeklődés.” – kezdte előadását Tokodi Gábor az FHB Bank vezérigazgató-helyettese, aki részletes tájékoztatást adott a támogatás, illetve a hitel felvételének feltételeiről, a használt és az új lakásokra vonatkozó szabályozásokról és arról, hogy milyen szankciókkal jár, ha a támogatás érdekében vállalt feltételeket nem tudja teljesíteni az igénylő (ezekről itt írtunk részletesen). „A legfontosabb, hogy felelős döntést hozzunk akkor, amikor valamelyik támogatási formát megcélozzuk. A pároknak először is rendelkezniük kell egy reális családi jövőképpel, azután fontos a tájékozódás, a kalkulálás, a koncepciónk összerakása abban a tekintetben, hogy mekkora támogatással, milyen ingatlant, mekkora (leendő) család számára szeretnénk vásárolni.”

 

 

Mint mondta, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legtöbb igénylés a kétgyermekesek részéről érkezik, az igénylők harmada vállal további gyermeket, vagy gyermekeket, a többség hitelfelvétellel is számol, valamint az is látszik, hogy az érintettek általában felkészülten érkeznek a bankfiókokba. Az előadó hangsúlyozta, a bankfióki tanácsadás 20 és 50 perc között mozog, az egyedi esetektől függően, ezért nem árt az előzetes időpontfoglalás sem. Hartmann Imre a Pannon Takarék Bank elnöke szintén az ügyintézési lehetőségekről beszélt. Az előadók a változásokról is szót ejtettek, amelyek a hírek szerint elsősorban könnyítéseket fognak tartalmazni. A két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény részleteit foglalja össze, várhatóan a hét második felében jelenik meg.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×