Diákokkal gyakorlatoztak a katasztrófavédők

Diákokkal gyakorlatoztak a katasztrófavédők

A téli időjárás okozta rendkívüli helyzet kezelésére tartott gyakorlatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlat a Moson-Mentőcsapat és a győri települési polgári védelmi szervezet riasztásával kezdődött, majd munkavédelmi oktatással és eligazítással folytatódott.

A gyakorlat feltételezése szerint a téli időszakban (rendkívüli hideg, viharos szél és nagy havazás) egyik győri középiskola tanműhelyében zárlat következtében tűz keletkezik, a sűrű füst miatt ki kell üríteni az iskolát és kollégiumot. Mivel a zárlat miatt tartós áramszünet várható és nem lesz fűtés az épületben, a győri diákok hazaküldése és a kollégisták melegedőhelyre szállítása is szükségessé válik. A helyzetet bonyolította, hogy két diákot nem találtak a pedagógusok a létszám ellenőrzése során.

 

 

Az iskolában tűzriadót rendeltek el, a diákok és tanáraik megkezdték a kivonulást az udvarra, eközben riasztották a győri hivatásos tűzoltókat. A tűzoltók a tűz eloltása mellett átvizsgálták az épületet, megtalálták az egyik eltűnt diákot az emeleti mosdóban, másikukat pedig eszméletlenül a földszinti tanműhelyben. Ő menekülés közben elesett és beverte a fejét. A sérült esése közben különböző - a fodrászműhelyben használt - vegyi anyagokat is lesodort, amik kiborultak. A katasztrófavédelmi mobil labor ezeket az anyagokat megvizsgálta, közben a szabadba kivitt sérültet pedig a mentőcsapat elsősegélynyújtó csoportja ellátta. A települési polgári védelmi szervezet tagjai egy másik középiskolában eközben melegedőhelyet alakítottak ki és megszervezték a kiürített iskola diákjainak odaszállítását. A melegedőhelyen a diákoknak Csepi László tűzoltó ezredes, polgári védelmi felügyelő előadást tartott a mai gyakorlatról és arról, hogy milyen katasztrófavédelmi feladatok adódhatnak akár a mindennapokban, akár ha különleges jogrendi időszakot hirdetnek ki.

 

Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×