Egészségügyi mérnök mesterképzés indulhat Győrben jövőre

Egészségügyi mérnök mesterképzés indulhat Győrben jövőre

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Széchenyi István Egyetem közötti évtizedes együttműködést 2014 júniusa óta hivatalos, írásos megállapodás is rögzíti. Az aláírás óta eltelt 1,5 év munkájának értékelésére került sor kedden, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatalban.

A vezetők rendszeres időközönként áttekintik az együttműködés alakulását és javaslatot tesznek annak továbbfejlesztésére.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felidézte, az együttműködés aláírása óta új megyei testület alakult, illetve vázolta a 2016-os terveket: többek között a megyei klímavédelmi stratégia és a foglalkoztatási paktum kidolgozását említette, valamint a szlovák-magyar határ menti kapcsolatok kiaknázását.

 

 

Dr. Tamás László János, a PAMOK főigazgató-főorvosa gyümölcsözőnek nevezte az együttműködést, mely kapcsolatokat teremt és növeli a forrásokat. Beszélt a korábban vázolt szándékról, miszerint a tervek között szerepel, hogy a Széchenyi István Egyetem oktatási palettáján megjelenjen az orvosképzés. Ez távlati, 10-15 éven belül megvalósuló terv, első lépésként a felsőoktatási duális képzés keretei között gyakorlati képzőhelyet biztosít a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosi egyetemek számára.

 

 

2017-ben az egészségügyi mérnök mesterképzés viszont már elindulhat – ezt pedig már dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora mondta és kiemelte azt az elsősegélynyújtó képzést, melyet közös projektként indítottak el a kórházzal. A tanfolyam célja, hogy elvégzése után a résztvevő képes legyen felismerni és az illetékesség határait betartva ellátni az egészségügyi vészhelyzeteket. Kétféle oktatás indult, az egyik a munkahelyi, utcai elsősegélynyújtás elsajátítására koncentrál, a másik pedig a gyermekekkel foglalkozókat célozza: bölcsődei-, óvodai gondozókat, pedagógusokat, egyetemi oktatókat.

A tanfolyamokra ITT lehet jelentkezni.

 

Z. A.

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×