ENSZ: mintegy 258 millió migráns van a világon

ENSZ: mintegy 258 millió migráns van a világon

Mintegy 258 millió migráns van a világon, az ezredforduló óta 50 százalékos növekedés történt a számukban - közölte hétfőn az ENSZ.

 

A világszervezet hangsúlyozta, hogy minden tízedik migráns menekült vagy menedékkérő, globális szinten a lakosság 3,4 százaléka migráns, ami azt jelenti, hogy 258 millió ember nem a születési országában él.

A jelentés szerint Észak-Amerika lakossága 2000 és 2015 közötti növekedésének 42 százaléka a migráció következménye, Európa népessége pedig csökkent volna ez időszakban a migráció nélkül.

A legtöbb bevándorló, közel 50 millió ember az Egyesült Államokban él, Szaúd-Arábiában, Németországban és Oroszországban pedig egyenként 12 millió migráns tartózkodik. Nagy-Britannia a harmadik helyen szerepel, mintegy 9 millió külföldről érkezett emberrel.

A legtöbb migráns, 106 millió ember Ázsiából származik, ezen belül Indiából vándoroltak külföldre a legtöbben, 17 millióan. Mexikóból 13 millióan vándoroltak ki.

A migrációs világnapot annak emlékére tartják, hogy az ENSZ 1990. december 18-án fogadta el a vendégmunkások és családtagjaik jogainak védelméről szóló megállapodást, amely 2003. július 1-jén lépett hatályba.

Fotó: Metro Vaartha

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×