Erre vágynak a ballagók: pénz és élmény

Erre vágynak a ballagók: pénz és élmény

Ismét eljött a május, a ballagások ideje, a győri intézményekben pénteken és szombaton búcsúztatják a végzős diákokat. Annak jártunk utána, hogy 2019-ben miként ünneplik a ballagó diákokat Győrben.

A hivatalos rendezvények az iskola hagyományaira épülnek, de legtöbb esetben osztályfőnöki órával kezdődik a ballagás. Ezután a végzősök tarisznyával, virággal, énekszóval végigvonulnak az épületen az ünnepség helyszínére, az udvarra, az aulába vagy a tornacsarnokba. Az igazgató búcsúbeszéde mellett maguk a ballagók is elköszönnek a sulitól, a megható pillanatokat követően pedig a rokonok, barátok köszöntik a fiatalokat és elkezdődik az ünneplés.

Hidi Kata, az Audi Hungaria ÁMK végzőse azt mesélte, hogy az iskolában pénteken 17 órától rendezik a ballagási ünnepséget, két osztályban összesen több mint negyvenen búcsúznak el a gimnáziumi diákéveiktől. Kata elmondta, Németországban nincs ballagás, ott az érettségi bizonyítvány megszerzése után ünneplik meg, hogy a fiatal elvégezte a középiskolát. Az osztályban változó, hogyan ünnepelnek a családok, van, ahol a háznál a szűk család lesz jelen a ballagási vacsorán, többen mennek étterembe a bővebb, 20-30 fős rokonsággal, és olyan osztálytársak is vannak, akiknél szombati ebédre gyűlnek össze a vendégek.

 

 

A ballagási ajándéktrend kapcsán végzett gyorsfelmérésünkből kiderült, hogy a fiatalok elsősorban a készpénznek örülnek és az ajándékozók is úgy gondolják, azzal biztosan nem lőnek mellé. Egy jól megválasztott, idézetes képeslapos borítékban, egy csokor virág kíséretében menő átadni. Aki ódzkodik a készpénztől és nem szeretné, hogy a gyerek esetleg bulira költse, az válasszon valamilyen utalványt – elektronikai cikkeket, bútort, könyvet árusító boltokban beválthatót –, jó eséllyel ezekkel sem lő mellé.

Albert Erika, egy végzős kislány édesanyja olyan ajándékot szánt a gyermekének, amire biztosan egész életében emlékezni fog. Lánya barátnőjének szüleivel összebeszélve repülős, szállodás, spanyolországi nyaralással lepik meg a csajokat. Erika úgy tudja, az évfolyamtársak közül vannak, akik a Sziget Fesztiválra kapnak egyhetes belépőt, költőpénzzel a szülőktől. Ádám, az egyik osztálytárs pedig laptopot kért, a család össze is adta a rá valót, így egy igazán szuper géppel vághat majd neki az egyetemi éveknek a fiú.

 

 

A rokonok között persze mindig akad, aki a klasszikus ajándékokra esküszik: ilyen például az óra és az ékszer. Ha már klasszikus, akkor viszont tényleg legyen klasszikus, „időtálló” óra és egyedi ékszer – vélik a diákok.

A Győri Tankerületi Központhoz tartozó intézményekben összesen több mint félezer, a Szakképzési Centrumokhoz tartozó intézményekben, illetve az egyházi és alapítványi iskolákban is több száz diák ballag idén május elején.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×