Ez a nyelv szexi!

Ez a nyelv szexi!

Ez a nyelv szexi! - hangzott el az ötvenharmadik Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén, pénteken, a győri Városháza dísztermében, ahol Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár, a bíráló bizottság elnöke kápráztatta el beszédével a résztvevőket.

Magyarországról 125, a Kárpát-medencei magyarság képviseletében pedig 35 diák érkezett a győri rendezvényre. "Azt a mozgalmat segítjük, amely az elmúlt századokban megmaradásunk és előrehaladásunk alapvető feltétele volt. Költőink, íróink munkássága példa arra, hogy anyanyelvünket óvni, becsülni és ápolni kell – mondta köszöntőjében Német Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója. Megemlékezett a verseny alapítóiról Péchy Blankáról és Z. Szabó Lászlóról, aki az iskola egykori tanára volt és kiemelte, az intézmény azóta is örömmel szervezi a nemes vetélkedőt.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 53 év bizonyíték arra, hogy a város mindig is kiemelten fontosnak tartotta a kultúra ápolását. Különösen így van ez a mai időkben, amikor az idei költségvetésből 5 milliárd forintot szánnak a kultúrára, valamint jelentős fejlesztési programok is indulnak, többek mellett a Győri Nemzeti Színház 20 milliárd forintból újulhat meg. Az Európai Kulturális Fővárosa címért is verseng Győr, hogy újabb jelentős fejlesztések valósulhassanak meg, még színesebb legyen a kulturális programkínálat – tájékoztatott az alpolgármester.

 

Radnóti Ákos, alpolgármester beszél a megnyitó ünnepségen

 

Balázs Géza, ünnepi beszédében a magyar nyelv lehetséges eredetéről, szépségéről, a múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Ez a nyelv titkos nyelv, amelyet többnyire sehol és senki nem ért, ez a nyelv, amelyet a világ legnehezebb nyelvének tartanak. Ez a nyelv kis világnyelv, mert nincs a világnak olyan része, ahol valakik ne értenék, értették, vagy érteni vélik.

Vigyázz, ha világban jársz, nem tudhatod mikor hallgatnak ki, ha magyarul beszélsz! Ez a nyelv szexi nyelv – vélte Belizben egy afro-amerikai nő. Ez a nyelv Győr nyelve, a magyar lányok, a szerelem nyelve.  Ha lepereg előtted életed filmje ezen a nyelven pereg le. Ritka nyelv, kevesek tulajdona. Masszív anyagból van, kemény, mint egy meteorit, őriz titkokat, nem adja meg magát bármilyen grammatikának. Több ezer éve formálódik, gondolkodásmódot, mentalitást, identitást fejez ki. De nem csak mi formáljuk a nyelvet, hanem ő is irányít, formál bennünket – többek között ezekkel a mondatokkal idézte meg nyelvünket Balázs Géza.

A megnyitó végén megemlékeztek a tavalyi verseny óta elhunyt Hercegi Károlyról, Karsai Alfonznéról és Wacha Imréről. A díjakat vasárnap adják át.

Csütörtökön két szakmai kötetet is bemutattak az érdeklődőknek: Szauder József Kazinczy-monográfiáját, valamint a nemrég elhunyt Wacha Imre: A köznyelvi beszéd hangzásának fogalomtára című könyvét.

 

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Csatolt galéria: Ez a nyelv szexi! Szép magyar beszéd verseny Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×