Fontos változás a jogosítványoknál

Fontos változás a jogosítványoknál

A jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A pontos szöveg a következő: "Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész."

Az eredeti rendelet szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzéséről a vizsgaigazolás csak akkor adható ki, ha a levizsgázott személy igazolja az alapfokú iskolai végzettséget és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte. Ebből a két feltételből került most ki a második, de az alapfokú iskolai végzettség - mint feltétel - továbbra is megmaradt.

A közúti elsősegélynyújtó ismeretek mellőzésével a tanuló vezetők körülbelül nyolc órányi - elméleti és gyakorlati - képzést "spórolnak meg". Ezek a mindennapi életben is hasznosítható képzések többek között újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására készítenek föl.

 

forrás:napi.hu

fotó. illusztráció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×