Fűtsünk, de biztonságban!

Fűtsünk, de biztonságban!

Bár a hivatalos fűtési szezon még nem kezdődött el, a napokban az éjszakai hidegebb időjárás miatt már sok helyen befűtöttek.

Fontos, hogy saját és mások biztonsága miatt odafigyeljünk tüzelő-fűtő berendezésünk használatára, beüzemelésére, annak működésére. A héten több tűz is keletkezett megyénkben, amelyek a működő kazán vagy kályha környezetében keletkeztek.

-Tűz volt egy körülbelül százhatvan négyzetméter alapterületű műhelyben szerda reggel Abdán a Bécsi utcában. A lángok körülbelül húsz négyzetméteren csaptak fel, a tüzelő-fűtő berendezés közelében az ott tárolt fa és papírok gyulladtak meg.

- Ruhaneműk kaptak lángra egy családi házban Ivánban, az Árpád utcában egy működő kályha közelében.

- Dunaszigeten pedig egy családi ház pincéjében a kazán közelében gyulladt meg a tüzifa.

A fenti esetekben nem történt személyi sérülés, és szerencsére nem semmisült meg senki lakóháza sem.

 

A legtöbb tűz odafigyeléssel megelőzhető!

Tanácsok, hogy a fűtés csak meleget jelentsen otthonában:

- Fontos hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.

- Ne helyezzenek éghető anyagot a kazán, kályha közvetlen közelébe! A tüzelő- és a fűtőberendezés, az égéstermék-elvezető, valamint a környezetében levő éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, hogy az ne jelenthessen az éghető anyagra gyújtási veszélyt. A tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ne tudjon szétcsúszni, kiesni a helyéről.

- A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés. Szellőztessen rendszeresen!

- Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne juthasson az éghető padozatra, és az a tüzelőberendezés környezetében elhelyezett éghető anyagra gyújtási veszélyt ne jelentsen.

- Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ott, ahol az tüzet okozhat.

 

Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×