Gálahangversennyel a Roby Lakatos Alapítványért

Gálahangversennyel a Roby Lakatos Alapítványért

Roby Lakatos az Öt Templom Advent keretei között adott koncertet a győri zsinagógában, egészen közel ahhoz a helyhez, ahol a családja élt. A gálahangversennyel a nemrégiben alapított alapítványát támogatták.

A koncerten Roby Lakatos saját programján kívül különleges dalok is elhangoztak, két kiváló zenész, Szakcsi Lakatos Béla Junior és Ferenczi György kíséretében. A hegedűvirtuóz nagyszabású esti koncertje előtt arra is szakított időt, hogy a Liszt Ferenc Zeneiskolában egy fiatal növendéknek tanítson néhány mesteri fogást.

 

A hegedűvirtuóz a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékének is tanított néhány mesteri fogást

(Még több zeneiskolás fotóért kattintson a képre!)

 

Roby Lakatost családi szálak fűzik Győr-Újvároshoz. A klasszikus zenében, cigányzenében, jazzben, sőt a flamenco, a tangó, a boleró és a klezmer birodalmában egyaránt a legnagyobb természetességgel mozgó hegedűművészt 18 évesen egy szerződés hívta Brüsszelbe, ahol többek között Yehudi Menuhin mentorálása mellett vált világhírűvé. Bejárta a világot, olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Maxim Vengerov, Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Stéphane Grappelli, Randy Brecker, Giora Feidman, illetve Herbie Hancock.

A közelmúltban bejegyzett Roby Lakatos Alapítvány a jövőben, a névadó hitvallása szerint segíteni, támogatni kívánja a tehetséges gyerekeket, hogy képességeiket kibontakoztatva, felnőve hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak. Az alapítvány országos, sőt akár határon túli tevékenységet is tervez, de az induló állomás és a tervek szerint az egyik bázis a jövőben Győr lesz.

Roby Lakatos számára egyértelmű volt, hogy a művészi munka mellett a tehetséggondozás felé is fordul, elmondta, többek között unokái vezették rá erre az útra: „Amennyire az elfoglaltságaim engedik, megpróbálok sok időt tölteni az unokáimmal, Natival és Misikével. A zene mindig központi témakör nálunk. Sokat gyakorolunk, muzsikálunk együtt. Talán emiatt sokkal nyitottabb szemmel mozgok a világban, és szinte keresem a tehetségeket. Próbálok segíteni és tanácsokat adni nekik. Úgy gondolom, hogy most már ez a feladatom. Ezért is gondoltuk úgy, hogy alapítványi keretek között sokkal hatékonyabbak lehetünk ezen a téren is. Szeretnék visszaadni minél többet abból a rengeteg jóból és áldásból, amit én kaptam a sorstól és Istentől.”

 

Roby Lakatos hegedűművész


A hegedűművészt családjq révén kötődik Győrhöz, az alapítvány kiindulási pontjának helyszínére is ez adja a választ: „A vejemmel – Farkas Misivel – közösen hoztuk létre az alapítványt, aki régi jó barátságot ápol Borsa Katával és Pál Kálmánnal, akik Győr kulturális vérkeringésében nagymértékben jelen vannak. A családunk győri, és innentől nem is volt kérdés a miért. Nagy öröm számomra, hogy az alapítvány és a program terve nemcsak kedvező fogadtatásra talált Győrben, de bekerülhetett a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatába is. Reméljük, hogy a közös munka meghozza gyümölcsét, és a munka egy nyertes, kulturális fővárosnak készülő városban indulhat meg tavasszal. De természetesen a pályázati programban szereplő tervek, köztük ez a mentorprogram is, akkor is érdemesek a megvalósításra, ha esetleg nem Győr lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.”

A Roby Lakatos Mentorprogramról, Győr Európa Kulturális Fővárosa pályázatában részletesebben olvashatnak a 2023gyor.hu oldalon, ahol a november 9-én beadott pályázat teljes terjedelmében elérhető.

 

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

Csatolt galéria: Gálahangverseny a Roby Lakatos Alapítvány részére
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×