Gólyákat gyűrűztek Szentivánon

Gólyákat gyűrűztek Szentivánon

A nyár eleji gólyagyűrűzés lassan hagyománnyá válik Győrszentivánon. Idén négy gólyafiókát jelöltek meg a szakemberek, hogy lássák a költöző madarak vonulási útvonalát. A látványos eseményt a Szentiváni Madárbarát kör tagjai szervezték, közel száz óvodással és kisiskolással.

A kétezres évek elején szinte teljesen eltűntek Győrszentivánról a gólyák. A helyi madárbarát kör tagjai akkor határozták el, hogy megpróbálják természetes módon visszatelepíteni a gólyacsaládokat. A városrész több pontján alakítottak ki fészekrakó helyet, és a lelkes önkéntes csapat munkája eredményesnek bizonyult, ugyanis 2013-ban egy gólyacsalád állandó lakhelyének Győrszentivánt választotta.

 

 

A madarak jól érzik magukat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy tavasszal mindig visszatérnek fészkükbe, amelyből rendszerint 3-4 gólyafióka nyújtogatja éhes csőrét. Ebben az évben négy gólyagyerek látta meg a napvilágot, valamennyien jól fejlettek, de a sok ezer kilométeres afrikai útra még erősödniük kell. A szakemberek pont ezért gyűrűzték meg a fiókákat, hogy a költöző madarak vonulási szokásairól pontos képet kapjanak.

 

 

A kis gólyákat egy daru segítségével vették ki fészkükből, hogy a földön nyugodt körülmények között végezhessék el a jelölést. Az esemény egyben keresztelő is volt, mert a környékbeli iskolákból és óvodákból összegyűlt gyerekek a Bolyhi, az Iván, a Vatta és a Hópehely nevet választották a néhány hetes fiókáknak.

 

Gy. P.
Fotók: O. Jakócs Péter

 

Csatolt galéria: Gólyagyűrűzés Győrszentivánon
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×