Gyere velünk te is Sartiba, a rejtett paradicsomba!

Gyere velünk te is Sartiba, a rejtett paradicsomba!

Gyönyörű természeti adottságok, szuper strandok, vibráló éjszakai élet, történelmi műemlékek és nem utolsó sorban szeretni való helyiek várják Sartin a turistákat. Légy részese Te is mindennek! Csatlakozz a Győr+ Rádió Nyaralójáratához, a West Tour Holiday Utazási Iroda szervezésében!

Sarti Görögország északkeleti részén elterülő Halkidikí-félsziget középső nyúlványán, az Égei-tengerbe mélyen benyúló Szithonia-félsziget délkeleti parvidékén, a Szárti-öböl partján fekszik. Az egykori kis halászfalucska mára Görögország egyik kiemelkedő idegenforgalmi paradicsomává nőtte ki magát.

 

Térképért kattintson!

 

A 14. században az Athosz hegyen fekvő Xiropotámu kolostor birtokaként kis halászfalu feküdt területén, mely az évszázadok folyamán a külvilágtól való elszigeteltsége révén elnéptelenedett. A település újraalapítására 1922-ben került sor a görög-török háború végén, a Kis-Ázsiából érkező görög menekültek letelepedésével. A halászfalucska gazdasági fellendülését az 1970-es években Szithonía-félszigeten megépülő közút hozta meg, melynek segítségével a település bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. Korábban, a szomszédos falvak, városok megközelítése csak a tengeren keresztül valósult meg. A főként hajózásból élő település a közút megépülésével a halászat és a turizmus irányába fordult és Sarti lakói a mai napig ezen tevékenységekből tartják fenn magukat.

 

 

Sarti minden évben kiérdemli a világoskék színű zászlót, mely csak a legtisztább vizű és levegőjű területeknek jár. Köszönhető ez annak, hogy Szithonia-félsziget egész területén nincsenek a környezetre káros gyárak és ipari területek.

Sartit Görögország 10 legjobb strandjai közé sorolják. Délen közel 3 km hosszú, fehér homokkal borított partszakasz, északon homokdűnékkel és sziklákkal tarkított öblök sora várja az látogatókat. A finom homokos, lassan mélyülő tengerpart ideális üdülőhely akár kisgyermekes családoknak is. De a vízisport szerelmesei is elkényeztetve érezhetik magukat itt: a vízisi, a szörfözés, és a banánozás csak pár olyan lehetőség azok közül, amelyekben megtalálhatják számításaikat. A part menti bárokban is nagy az élet, így akár koktélszürcsölgetés közepette is élvezhetjük az idilli tájat. A nem messze található Athos-hegyről mesés a napfelkelte, melyet érdemes elcsípni egy-egy szép reggelen.

 

 

Sartitól mintegy 10 km-re található a Narancspart, melyet a helyiek Kavourotripes-nek, „ráklyukak”-nak hívnak, vélhetően a vízformálta, helyenként lyukacsos, hófehér szikláknak miatt. Ezen a csodálatos helyen egy pillanatig úgy érezhetjük magunkat, mint a Karib-tengeren. A homok fehér, a víz pedig türkizkék. A búvárkodásra kiváló hely minden képzeletünket felülmúlja! Színes halakat, polipokat, medúzákat, tengeri-csillagokat és rákokat csodálhatunk meg a víz alatt. A Narancspart érdekessége még a rendkívüli színei mellett az a néhány szobor, melyet a helyi szobrászok kedvtelésből faragtak bele a parti sziklákba.

 

 

Ha már megmártóztunk a tengerben és látni szeretnénk a várost, érdemes biciklit vagy robogót bérelni, és azzal bejárni a falucskát, és önállóan megismerni a helyi nevezetességeket. De könnyedén találunk Sartiban idegenvezetőket és turistáknak szervezett városnézést is. A városka főutcáján természetesen megtaláljuk a helyi árusokat, akik szuveníreket, ékszereket és helyileg készített áruikat próbálják eladni a nyaralóknak. Ha hosszabban szeretnénk foglalkozni a környék nevezetességeivel, akkor akár részt vehetünk egy egész napos hajó túrán is az Athos-hegy körül. A félszigeten számos kolostor található, melynek nagy része többszáz éves.

 

 

Ha kedvünk úgy hozza, átsétálhatunk Metochi településre, amely 500 méterre található a falutól.

Az este eljövetelével teljesen megváltozik Sarti képe. A főbb terek kávézóit ellepik a turisták és az utcai árusok megjelennek a forgalmasabb területeken. A part menti éttermek gyertyafényeikkel csalogatják asztalaikhoz a turistákat. Az éjszakai élet meglehetősen modern. Számtalan klub és szórakozóhely várja a kikapcsolódni, táncolni, bulizni vágyókat.

Sartin több fakultatív programon is részt vehetünk, csak néhány a lehetőségek közül: kék lagúna part látogatása, görög est, öszvértúra, teknősles, Szithon körút, kalózhajó túra. Ez utóbbi érdekessége, hogy teljesen magyar családi vállalkozásban üzemel.

 

 

A falu lakosai elsősorban a turizmusból élnek, így nyaranta éjt nappallá téve dolgoznak, hogy ne kelljen nélkülözniük a tél folyamán. Viszont akad, aki mezőgazdasággal vagy halászattal foglalkozik, így Sartin akár a helyi halakból készült ételeket is megkóstolhatjuk.

 

 

Bár a település alig több mint 1000 embernek ad otthont, nyaranta a város népessége meghaladja a 25 ezer főt is. Nincs min csodálkozni ezen, hiszen Sarti már említett remek adottságai mellett rendkívül vonzó a terület időjárása is, amely tipikusan a mediterrán éghajlatot tükrözi, meglehetősen meleg nyári hónapokkal, és évente több mint 3000 napsütéses óraszámmal.

 

 

Évente több 10 ezer ember érkezik a városba, hogy kipihenje a munka fáradalmait és megfeledkezzen a hétköznapi gondokról. Sartiban minden megtalálható ahhoz, hogy egy remek nyaralás élményével legyünk gazdagabbak: gyönyörű természeti adottságok, szuper strandok, vibráló éjszakai élet, történelmi műemlékek és nem utolsó sorban szeretni való helyiek.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×