Győr a nyertesek között

Győr a nyertesek között

Ebben a városban hatalmas értékek vannak, s Győr pedig képes összefogni annak érdekében, hogy ezeket a felszínre hozza, gyarapítsa, s bemutassa Európának – mondta Borkai Zsolt polgármester a Győr + Reggelben, ahol őt és Weisz Mátyást (DjMatyit) a kulturális fővárosi pályázatról kérdezte a két műsorvezető, Orosz Sándor és Nagy Roland.

Friss még az öröm, ez érződött a reggeli műsor oldott hangulatán is. Csütörtökön hirdették ki a 12 tagú zsűri döntése alapján, hogy a hét pályázó város közül Győr bekerült abban a háromba, amelynek egyike Európa Kulturális Fővárosa lesz 2023-ban. „Sokat készültünk a megmérettetésre, bevontuk a győrieket az előkészületekbe, a különböző generációk igényeire éppúgy figyelemmel voltunk, mint a kultúrában jártas szakemberek véleményére” – hangoztatta a polgármester.

Borkai Zsolt szerint Győr mindenképpen nyert azzal, hogy pályázatában kijelölte, kidolgozta azt az utat, amelyet a kulturális értékteremtés és értékközvetítés során be akar járni. „Köszönet illeti dr. Fekete Dávid alpolgármester urat, aki összefogta a munkát, egy mederbe terelte a különböző elképzeléseket” – mondta a polgármester.

A műsorvezetők a prezentáció hangulatára is kíváncsiak voltak. A hét város ugyanis két napon át a Magyar Nemzeti Múzeumban prezentálta saját pályázatár. A zsűri tizenkét tagjából csak két magyar szakember volt, a többiek az Unió különböző országából érkeztek, közvetlen tapasztalattal nem rendelkeztek tehát a pályázó városokról. A prezentációnak e miatt különös jelentősége volt.

„Mi kaptuk a legnagyobb tapsot” – nyugtázta Weisz Matyi, aki főszereplője volt a tíz ember által tartott prezentációnak. Matyi úgy mutatkozott be a zsűrinek: Weisz Mátyás, 5. b., Magyarország legfiatalabb rádiótulajdonosa. Ez egyébként igaz, hiszen Szünet címmel sikeres online rádiót működtet. A prezentrációban Matyi volt a „játékmester”, ő készítette a helyszínen a folyókat, utakat ábrázoló szimbólumokat, s büszkén közölte: egyidős vagyok a Györkőc-fesztivállal.

„A prezentáció után ötven percig kérdeztek bennünket a zsűri tagjai, komoly megmérettetés volt” – summázta élményeit a város polgármestere, aki szerint a munka dandárja ezután következik. „Itt már nagy lesz a vetélkedés, rajtunk kívül Debrecen és Veszprém is kulturális főváros akar lenni, s mindenki teljes erőbedobással küzd a győzelemért” – fogalmazott Borkai Zsolt. Hozzáfűzte: „szeretem az éles helyzeteket, amikor nem lehet mellébeszélni, hanem értékeket kell felmutatni”.

A polgármester arról is beszélt: „a Modern Városok Programban tudatosan kértünk olyan beruházásokat – új koncertterem építését vagy a színház teljes körű felújítását –, melyek erősítik pályázatunk infrastruktúráját, de bármi legyen a végső döntés, ezek a korszerű kulturális létesítmények színvonalasan és fenntartható módon szolgálják majd a győri polgárokat igényeit”.

Elhangzott a műsorban az is, hogy a zsűri tagjai mindhárom várost meglátogatják. „Én abban bízom, hogy kellemes meglepetés éri őket – vélekedett a polgármester.

„Győr már rég nem egynapos turisztikai város, tíz év alatt megdupláztuk a vendégéjszakák számát. Budapest és Sopron után nálunk van a legtöbb műemlék, s a kulturális események, fesztiválok, intézményeink kínálata, nemcsak vendégcsalogató, hanem vendégmarasztaló is. A következő nagy lépést az jelenti a turizmusban, hogy a szükséges műszaki megoldást követően folyóinkban megfelelő mennyiségi víz kerül. Ez pedig lehetőséget teremt a vízi turizmusra a győrieknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt”.

A polgármester ismételten köszönetet mondott a város polgárainak, a kultúra szakembereinek, a pályázat készítőinek az eredményes munkájukért.

H. F.
Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×