Győr is hozzájárul a fekete orrszarvú megmentéséhez

Győr is hozzájárul a fekete orrszarvú megmentéséhez

Bár a győri Kiskúton járunk, mintha csak Észak-Afrikába érkeznénk. Az állatkert új főbejárata is a szafari hangulatát idézi, a 160 négyzetméteres műszikla és az erről lezúduló vízesés igazán impozáns látvány, ahogy a park új lakói, Mana és Wanda a kihalástól fenyegetett keskenyszájú orrszarvúk két példánya is az.

„Ha beindul a nagy pofonofon…” – énekelték a Dzsungel Könyve musicalből a Győri Nemzeti Színház művészei az új főbejárat szavannai hangulatát idéző tetőzetén táncolva. Ha az nem is, de a Modern Városok Program (MVP) győri fejlesztései mindenképp beindultak, amelyek közül hétfőn két állatkerti beruházást is átadtak.

„Bár a győri Modern Városok Program csak 2017 tavaszán indult, példaértékű az a munka, amelynek révén a győri projektek előrehaladnak”- értékelt az átadón Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A kormánybiztos kiemelte, Magyarország GDP-jének 40 százalékát a megyei jogú városok adják, és közülük is húzóerőt képvisel Győr, ahol már a korábbi években megvalósultak azok az infrastrukturális elemek, amelyeket sokan csak most, az MVP keretén belül valósítanak meg.

 

 

A győri Modern Városok Program két éve kezdődött, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel Borkai Zsolt polgármester aláírta a megállapodást, és olyan fejlesztéseket emeltek a programba, amelyek Győr fejlődését hosszútávon szolgálják. „A folyamat a mostani átadással mérföldkőhöz érkezett, és örömteli, hogy az állatkert lett a zászlóshajó, hiszen egy éves szinten 175 ezer látogatóval büszkélkedő parkról van szó, ahol családok szórakoznak, a gyerekek pedig játszva tanulnak” – fogalmazott Borkai Zsolt. Mint mondta, az eddig is sikeres Xantus János Állatkert az állami támogatásnak köszönhetően most tovább fejlődött, ami egyszerre szól a győrieknek, és erősíti a térségi vonzerőt is.

Az állatkert esetében egyébként összességében mintegy kétmilliárdos fejlesztés csomagról beszélhetünk, ennek a része volt a mostani, több mint 400 milliós fejlesztés. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára az állatkert oktatásban betöltött szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, ma már a humánus állattartás kerül előtérbe, ahol a természetes környezetüket megidézve szerezhetnek információkat az állatokról a látogatók.

 

 

Az elkészült beruházás egyik eleme tehát az új főbejárat és fogadóépület. A bejárat afrikai mintákkal díszített, egyediségét a három pénztári egységet összekötő, 160 négyzetméteres műszikla és az erről lezúduló vízesés és zöldtető rendszer alkotja. A tetőn elhelyezett szobrokkal teljesedik az afrikai látkép. A fogadóépületben látogatói teret, pihenőt, ajándékboltot és vizesblokkokat alakítottak ki mintegy 180 négyzetméteren.

A látogatók kényelme miatt a bejárat előtt egy jegykiadó automatát is elhelyeztek, amely az év minden napján 0-24 órában üzemel, magyar és angol nyelvű menüvel, bankkártyás fizetéssel. Az automatában vásárolt jeggyel a látogatók elkerülik a pénztári sorban állást, egyből a belépőkapuhoz mehetnek.

 

 

A fejlesztés másik eleme a zsiráfház bővítése, illetve az orrszarvúház építése volt. A zsiráfok elhelyezésére alkalmas, nagy belmagasságú részt is tovább magasították, valamint hat orrszarvú-bokszot is építettek. A Dél- és Kelet-Afrikában őshonos keskenyszájú orrszarvúval kapcsolatban dr. Andréka György állatkertigazgató elmondta, a természetes állomány az elmúlt évtizedekben rendkívül megfogyatkozott, az orvvadászatnak köszönhetően 1980 óta 96 százalékkal csökkent az egyedek száma.

 

 

Ma már szabadon csak ötezer példány él, ezért a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartozik. Fogságban élő európai állományának tenyésztését az EEP (Európai Veszélyeztetett Fajok Programja) koordinálja, amelynek legújabb és legmodernebb tenyészközpontja immár a győri. A kifutó rendszer két bika és három nőstény tartására alkalmas. A tervek szerint a győri szaporulat az Akagera Nemzeti Parkba kerül majd, így városunk is hozzájárulhat a faj fenntartásához. Magyarországon először tehát a győri állatkertben láthatjuk ezt a ritka fajt, egyelőre Mana és Wanda személyében. A két „idős hölgy” már állatkertben született, Mana a Magdeburgból, Wanda pedig Rotterdamból érkezett, egyelőre szokják a győri környezetet.

 

A fogadóépület költsége nettó 175 millió, a zsiráf- és orrszarvúház fejlesztés értéke nettó 236 millió forint, a kivitelező mindkét esetben a Fodor Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciuma volt. Az állatkert további fejlesztése során készül el a majomház bővítése és a takarmányfeldolgozó felújítása, az Elefánt-ház, a Himalája bemutató, a Pingvin-törpevíziló bemutató, a gazdasági épületek felújítása, bővítése, valamint az állategészségügyi központ felújítása.

 

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor, MekliZ fotóstúdió

Csatolt galéria: Győr is hozzájárulhat a fekete orrszarvú megmentéséhez
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×