Győri tűzoltó az Év zászlósa

Győri tűzoltó az Év zászlósa

„Az év zászlósa” kitüntető címet egy győri hivatásos tűzoltó kapta meg a február végén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megtartott ünnepségen tűzoltósági kategóriában.

Huszár Béla tűzoltó zászlós több mint huszonegy éve, 1996. december 1-jén került a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó-parancsnokság állományába. Ez volt az első munkahelye, ma már tapasztalt, öreg tűzoltónak számít.

 

„A katonaság után fogalmazódott meg bennem, hogy ezt az egyenruhás hivatást válasszam, a döntésemet azóta sem bántam meg. 1997-ben elvégeztem a tűzoltó alaptanfolyamot és a Győr Városi Tűzoltóságra kerültem beosztott tűzoltóként. Szerettem és szeretek is vezetni, úgyhogy körülbelül fél év után sofőr lettem. Az egyes, néha a kettes fecskendőre vagyok beosztva, így a legtöbb tűz-és káresetnél ott vagyok. Újoncként, sőt már korábban is felnéztem a tűzoltókra, sokra tartottam a munkájukat. A legtöbbet a második szolgálatparancsnokomtól a győri katasztrófavédelmi kirendeltség jelenlegi vezetőjétől, Sári Ákostól tanultam, aki emberileg, szakmailag, szolgálatparancsnokként és a munkához és a sporthoz való hozzáállásában is példaképet jelentett számomra. Több mint tíz évet szolgáltam mellette. Az évek során különböző kisgépekből, szivattyú kezelésből, valamint különleges szerek kezeléséből is levizsgáztam, mentorképzésen is részt vettem.”

 

A zászlós nemcsak tanulja a szerek és berendezések kezelését, hanem tanítja is, így a többi között az új Rába gépjárműfecskendő, illetve a többi fecskendő kezelését is oktatja a fiatal megyei kollégáknak. Mint mondta, szívesen adja át tapasztalatait a többieknek, sokan fordulnak hozzá saját csoportjából is különböző műszaki ügyekben.

 

Huszár Béla a győri tűzoltósportverseny-csapat tagjaként évekig sikeresen szerepelt az országos versenyeken, nagy kedvence volt a horoglétra mászás. 2001-ben és 2013-ban részt vett a tűzoltó olimpián is. Ma már inkább buzdítja a fiatalokat, hogy versenyezzenek és segíti a fizikai felkészülésüket. Ha ideje engedi, a hosszú távfutást gyakorolja, van már a háta mögött néhány maraton, mert mint mondja, az kikapcsolja.

 

A zászlós egy kislány és egy kisfiú édesapja, szabadidejében sokszor viszi Marcellt fociedzésre. Úgy tűnik a tűzoltó apuka sportszeretete öröklődött.

 

Képek: Ruskáné Takács Anita tű.szds.

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×