Győri világbajnokot avattak karatéban

Győri világbajnokot avattak karatéban

A hétvégén rendezték meg először az Aiko Ashihara Karate Világbajnokságot, amelynek a győri Olimpiai Sportpark adott otthon. Antalics Máté aranyérmes, ikertestvére pedig bronzérmes lett kategóriájukban, és a likócsi karatésok is kimagaslóan szerepeltek.

 

Míg az Audi Arénában a judósok, addig az Olimpiai Sportparkban a karatésok küzdöttek a hétvégén. Utóbbira 14 országból több mint 200 versenyző érkezett. Több stílus – aiko,niko, enshin, josui, kyokushin – karatékái alkották a mezőnyt, hiszen a nyílt karate világbajnokságról volt szó.

– Nagyon kemény mezőny volt, hiszen minden ország csak a legjobb versenyzőit hozhatta el erre a rangos eseményre – kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Antalics Máté, friss világbajnok.

– Máté felnőtt -65kg súlycsoportban indult, mely nagy kihívás volt neki, hiszen 9 kilót kellett fogynia a mérlegelésig – vette át a szót az ikertestvér, Viktor. – Ebben a súlycsoportban 11 versenyző volt, Máténak összesen 5 küzdelemben kellett bizonyítania.

A győri kiválóságnak a csoportmérkőzések során egy orosz és egy azerbajdzsáni ellenfele volt, az első akadályokat sikerült könnyedén vennie. Bejutott tehát a legjobb 8 versenyző közé. Következő ellenfele ismét egy azerbajdzsáni karatéka volt, aki egy nagyon erős és szívós versenyző, de bírói pontozással jobbnak bizonyult, így ezzel a küzdelemmel már a legjobb négy közé jutott.

– Sikerült megtartani a magabiztosságát a továbbiakban is, türkmenisztáni ellenfelét 8-0 arányban győzte le, földreviteli technikákkal. A döntő nagyon érdekesen alakult, hiszen egy csapattársával, Bögi Zsolttal kellett döntőznie, de ezt már mesélje el inkább ő... – fordult testvére felé Viktor.

Antalics Máté a világ tetején

Zsolttal nagyon régóta ismerjük egymást, edzőtermen kívül barátok vagyunk, de valamelyikünknek nyernie kellett. Végig fej fej mellett haladtunk, ment rendesen az „adok-kapok”. A hosszabbítás második felében sikerült egy jó földreviteli technikát alkalmaznom, így lett Zsolt az ezüstérmes, én pedig a világbajnok. Hihetetlen érzés volt az egész – emlékezett vissza Máté a mindent eldöntő viadalra, majd máris ikerpárja szereplését méltatta.

– Viktor felnőtt -75kg súlycsoportban versenyzett, itt 10 versenyző indult. Viktor hatszor küzdött, az első ellenfele egy német karatéka volt, akit technikai fölénnyel sikerült leiskoláznia. Jött egy litván srác, akivel szemben szintén a magas technikai tudásának köszönhetően nyert. A harmadik és negyedik ellenfelei egyaránt görögök voltak, akiket földreviteli technikákkal hagyott maga mögött - az első menetekben. Így került be az elődöntőbe, ahol egy ukrán következett. Sajnos tőle földrevitellel kikapott, a 3. helyezésért küzdhetett tovább. Egy görög srác állt vele szemben, akit egy hiza gerivel (térdrúgás fejre) sikerült úgy megrúgnia, hogy az orvos nem engedte tovább küzdeni a srácot, Viktor pedig bronzérmes lett.

Antalics Viktor (balra) és Antalics Máté

Az Antalics testvérek arról is beszéltek, hogy a világbajnokság legnehezebb része talán az volt, hogy munka mellett és támogatás nélkül kellett felkészülniük. Továbbá a mentális részén nehezített az is, hogy szülővárosukban kellett bizonyítaniuk.

– A fő szervezők – Shihan Hartyányi Attila, Sensei Durgó Attila, Sensei Mosonyi József és Senpai Horváth Krisztán – egy remekül megszervezett és lebonyolított világbajnokságot rendeztek, amit ez úton is köszönünk nekik! Rengeteg ismerős, tanítvány jött ki szurkolni nekünk, így még jobban bizonyítani szerettünk volna. Úgy gondoljuk, sikerült kielégíteni azokat, akik értünk szurkoltak és szorítottak. Külön köszönjük a felkészítő edzőknek – Sensei Mosonyi József, Sensei Durgo Attila, Senpai Horváth Krisztián, Senpai Seszták Bence, Senpai Bögi Zsolt – a munkáját, s gratulálunk mi is mindenkinek! – foglalták össze zárszóként az Antalics testvérek.

Ám nem csak a világbajnoki címet és a bronzérmet nyerte el a két kiváló harcos, ugyanis Máté, a magyar válogatott legtechnikásabb harcosa különdíját, míg Viktor a világbajnokság legtechnikásabb versenyzője elismerő címet vihette még haza.

A Likócsi Ashihara Karatésok

A győri karate hírnevét ezen a hétvégén egyébként nemcsak az Antalics fivérek öregbítették, hanem a Likócsi Ashihara Karatésok is. Álljon itt az összes név és eredmény:

Horváth Emília 1. hely, legtechnikásabb magyar női versenyző különdíj
Bögi Zsolt 2. hely
Bóka Regina 3. hely
Káldi Eliza 1. hely
Felső Levente 3. hely
Füleki Ciprián 2. hely
Fazekas Zsanett 2. hely
Vadászi János 3. hely

Havassy Anna Katalin

Csatolt galéria: Aiko Ashihara Karate Világbajnokság - Rózsa Tamás fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×