Győri vonatkozású az Erasmus+ egyik arca

Győri vonatkozású az Erasmus+ egyik arca

Bodrogi Flórának, a mezőkeresztesi huszonéves lánynak nem volt kérdés, hogy szeretné-e képviselni a szívéhez közel álló ösztöndíjprogramot. Küldetésének érzi, hogy minél több embernek adja át azt az élményt, melyet ő is tapasztalt külföldön az Erasmus-nak köszönhetően.

Aki Flórát ismeri, annak talán az első, ami eszébe jut róla, az az utazás és a német nyelv szeretete. Szerencséjére mindig megtalálta a módját, hogy ezt a kettőt kombinálja: a mezőkeresztesi általános iskolában, valamint az egri gimnáziumi évek alatt a cserekapcsolat volt számára nagy lehetőség, többször eljutott Németországba, illetve fogadott német diákokat otthonában. Bár a cserekapcsolatot az érettségivel elbúcsúztatta, az általa szerzett barátokat és tapasztalatokat nem. Többször utazott azért, hogy találkozhasson a régi cimborákkal, egyfajta szenvedélyévé vált a nemzetközi kapcsolatok ápolása, végül pedig egyre többet és többet akart.

Talán ennek is köszönhető, hogy egyetemi éveit Győrben, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karán végezte andragógusként, és itt sem félt attól, hogy új dolgokat fedezzen fel. Amint lehetősége adódott, jelentkezett Erasmus-ösztöndíjprogramra, így 2014 februárjában már Ausztriában folytathatta tanulmányait. Azóta sem győzi hangsúlyozni: Graz élete legjobb döntése volt. Flóra tulajdonképpen az Erasmus által nőtt fel, hiszen nem könnyű egy idegen országban egyedül tájékozódni, ügyeket intézni, kapcsolatokat építeni és teljesíteni az iskolában. Sokan ezek miatt sem mernek belevágni, pedig Bodrogi Flóra biztosan állítja: életük nagy kalandját hagyják ki. Egy ott szerzett görög barátnője mondogatta neki mindig: „Erasmus has it’s ups and downs” – tehát az Erasmus-nak egyaránt vannak nagyszerű és nehéz pillanatai – viszont semmi sem pótolhatja azt az élményt és tudást, melyet ezáltal szereznek a hallgatók.

Az ösztöndíjas csapat

Flóra az egyetem előtt végig német tagozatos osztályba járt, felsőfokú nyelvvizsgával vágott bele az ismeretlenbe, de az itthoni nyelvoktatás nem érhetett fel azzal, amit ott kint kapott. Idegen környezetben a német mellett az angolt is sikerült nagyon hamar elsajátítania. Június végén, mikor véget ért a szemeszter, vegyes érzelmekkel tért haza. Amint lediplomázott, pályázott Erasmus+ szakmai gyakorlatra, így 2015 októberétől nyolc hónapon keresztül dolgozhatott ott, ahol azelőtt tanult, a Pädagogische Hochschule Steiermarkban, Erasmus-koordinátorként tért vissza Grazba. Itt szervezőszemmel is beleláthatott az Erasmus rejtelmeibe, ő maga is felelős volt a programokért, a bejövő diákokért. Ismét rengeteg barátot, és még több tapasztalatot, élményt szerzett. Kinyílt számára a világ, melyet elkezdett beutazni, hiszen egyre több helyen várták ismerős arcok, akikkel újra meg újra találkozni szeretett volna – ráadásul minderről az Erasmus+ Journal weboldalán és az azonos című könyvben publikálhatott is.

A nyolc hónap letelt, azonban az álmok azóta sem értek véget, a gyakorlat után Flórát felvették dolgozni, és az idegen csapat egy nemzetközi családdá kovácsolódott, melynek utánozhatatlan érzés a tagja lenni.

Flóra (balról a második) és munkatársai

 

Hogyan lett Flóra az Erasmus+ arca?

Az ösztöndíjprogram 30. születésnapja alkalmából lehetett pályázni a címre rövid bemutatkozással, fotóval, valamit élménybeszámolóval – kinek mit adott az Erasmus+. Flórát a közönség választotta meg, ennek köszönhetően már Budapesten is tartott előadást, hogy tapasztalatait átadva még több fiatalt győzzön meg arról, érdemes belevágni a nagy kalandba.

 

Bodrogi Sára
Fotó: Tempus Közalapítvány

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×