Három halottja és 16 sebesültje van a dél-franciaországi támadásnak

Három halottja és 16 sebesültje van a dél-franciaországi támadásnak

Három embert ölt meg és tizenhatot sebesített meg három támadásban a dél-franciaországi túszejtő pénteken, legalább két sebesült állapota súlyos - közölte Emmanuel Macron francia államfő péntek este.

Az államfő közölte, hogy Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt egy támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát. Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Péntek délelőtt a 26 éves Redouane Lakdim marokkói származású, carcassonne-i lakos először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, majd Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahová kézifegyverrel több lövést leadva behatolt, és túszokat ejtett. A támadó a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. A csendőrség alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedésérért cserébe. Működő mobiltelefonját az asztalra helyezte, a csendőrség elit egységének tagjai ezen keresztül hallották meg, hogy a túszejtő rálőtt, megrohamozták az épületet, és megölték a támadót.

Lakdim azt állította, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, a terrorszervezet közleményben vállalta magára a támadás elkövetését, és a túszok elengedéséért állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

Az előzményeket IDE KATTINVA olvashatjátok!

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×