Késésekkel járnak a buszok Győrben- FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Késésekkel járnak a buszok Győrben- FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

FRISS:

 

Kapcsolódó videónk ITT

 

16:26

 

Győr-Moson-Sopron megyében hóval elzárt település jelenleg nincs.

 

Útlezárások, lezárt utak (határátkelők)

8602 j. út Sopronnémeti – Magyarkeresztúr közötti szakasz

8607 j. út Páli-Vadosfa közötti szakasz

8427 j. út Páli-Edve közötti szakasz

8505 j. út 1. sz. főút – Országhatár ( Albert Kázmér-puszta) közötti szakasz

1501 j. út Hegyeshalom-Bezenye közötti szakasz

8526 j. út Balf-Fertőrákos közötti szakasz

8612 j. út Cirák-Beled közötti szakasz

8618 j. út Iván-Simaság közötti szakasz

8621 j. út Vitnyéd-Csapod közötti szakasz

8623 j út Újkér-Szakony közötti szakasz

8625 j. út Nemeskér-Egyházasfalu közötti szakasz

8645 j. út Kópháza-Harka közötti szakasz

8603 Gyóró bekötőút

8608 Himod bekötőút

8629 Pereszteg bekötőút

86101 Csér bekötőút

A Sopron és Kópháza határátkelőkön a 7,5 t össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarország területére történő belépésének korlátozását a Megyei Védelmi Bizottság fenntartotta.

A 82-es főút Veszprémvarsányi szakaszától Veszprém felé hólánc használata kötelező.

 

 

A tegnapi nap folyamán a mentési munkálatokban a megyében működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságok teljes személyi állománya a rendelkezésükre álló gépjárművekkel és felszerelésekkel 39 műszaki mentést hajtott végre. Mindezek mellett az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek is nagy erőkkel segítették a hivatásos tűzoltók munkáját.

 

Az esetek többségében a hó fogságában rekedt és árokba csúszott gépjárművek mentését hajtották végre, melyeknél jellemzően személyi sérülés nem történt, jelentős anyagi kár nem keletkezett.

 

A Magyar Közútkezelő megyei szervezete párba állított hótolókkal végezte a 85-ös és 86-os főutak tisztítását, síkosságmentesítését.

 

Győr-Moson-Sopron megyében január 18-án 0.00 órától 12.00 óráig a mentőszolgálat kollágái 55 esetet láttak el, halálos baleset nem történt.

 

 

A győri és Győr környéki buszjáratok kisebb-nagyobb késéssel közlekednek. Részletes információt a Kisalföld Volán honlapján a www.kvrt.hu oldalon találhatnak.

 

A vonatközlekedés folyamatos, de 10-30 perces késések is előfordulhatnak. A vasúttársaság Szombathelyen, Csornán és Sopronban forró teát biztosít az utasok részére, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak. A GYESEV Zrt. elfogadja a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleteit is. Az intézkedés addig marad érvényben, amíg a buszközlekedés helyreáll. A GYESEV új hóügyeleti információs vonalán kaphatnak a vonatok közlekedésével kapcsolatos bővebb tájékoztatást (06 30/ 653 38 27).

 

Az M1 autópályán a Budapest felé közlekedő 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek (bal pályatest) lehajtása nem engedélyezett Mosonmagyaróvárnál a 86-os számú főútra, valamint Győrnél a 85-ös számú főútra.

Megyénkből a 84-es számú főúton, Szombathely felé Újkérnél, egy sávon halad a járműforgalom.

A 86-os számú főúton Répcelak és Beled közötti útszakasz ugyancsak lassan járható, a hóban elakadt járművek miatt.

 

 

Összességében elmondható, hogy a mentési munkálatokban résztvevő szervek összehangoltan és jól végzik munkájukat.

 

2013. január 17-én rendkívüli időjárási helyzet alakult ki Győr-Moson-Sopron megyében. Intenzív havazás kezdődött, melynek következtében megyénket 20-50 cm vastagságú hóréteg borítja. Január 18-ára az egyre inkább felerősödő szél miatt hóátfúvások keletkeztek az utakon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a havazás tovább folytatódik, hétvégére jelentős lehűlés, esetenként ónos eső várható. Az OMSZ Győr-Moson-Sopron megyére piros, azaz harmadfokú riasztást adott ki. A kialakult időjárás következtében a közlekedésben nehézségek jelentkeztek.

A közlekedés és az állampolgárok biztonsága érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság fogja össze a téli időjárás miatt szükséges intézkedéseket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság arra kéri a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak és folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat. Csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak és szükség esetén használjanak hóláncot! Ha autóval közlekednek, elindulás előtt ellenőrizzék, hogy megfelelő mennyiségű üzemanyag legyen autójukban. Mindenképpen vigyenek magukkal takarót, élelmiszert, meleg italt és feltöltött mobiltelefont. Mindig az útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek!

Lehetőség szerint az idősek és a nyugdíjasok ne hagyják el lakásukat.

Kérjük az állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek embertársaikkal, figyeljenek oda szomszédaikra, egyedül élő ismerőseikre. Ha az utcán földön fekvőt látnak, kérjük, értesítsék a mentőket.

A szénmonoxid mérgezések elkerülése végett ellenőrizzék fűtőberendezéseiket, figyeljenek oda használatukra.

Akik otthon maradnak, gondoskodjanak több napra elegendő mennyiségű tartós élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer biztosításáról.

Készítsenek elő meleg ruhákat.

Áramszünet idejére a hűtőben és fagyasztóban lévő élelmiszereket hideg helyen a szabadban helyezzék el.

Áramszünet idején a vízteres kandalló és cserépkályha vízkeringetéséről gondoskodjon kiegészítő berendezés alkalmazásával (pl. aggregátor)! Az e célra igénybevett belső égésű motort csak szabadban alkalmazzák!

Vegyes tüzelésű kazánok esetében, amennyiben gázüzemeltetésről áttérnek a másik tüzelési módra, kerüljön elzárásra a megfelelő zárócsap!

A földgázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetére gondoskodjanak egyedi tüzelési berendezésekről (cserépkályha, olajradiátor, kandalló, vaskályha, villanykályha, PB tüzelés)!

Biztosítsanak több napra elegendő mennyiségű tartalék tüzelőanyagot, amely könnyen hozzáférhető helyen legyen tárolva, közel a bejárathoz!

Legyen előkészítve gyufa vagy öngyújtó, gyertya, elemlámpa (tartalék elemmel)!

 

3. fokozat (piros): Mosonmagyaróvári kistérség, Csornai Kistérség, Kapuvári Kistérség, Sopron-Fertődi Kistérség,

2. fokozat (narancssárga): Győri kistérség, Téti kistérség, Pannonhalmi Kistérség

 

Győr-Moson-Sopron megyében hóval elzárt település nincs.

 

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 5 db tehergépjármű, 1 db személygépjármű és 1 db autóbusz akadt el a hóban, amelyek kiszabadításáról a Megyei Művelet-irányítás intézkedett.

 

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 6 műszaki mentés felszámolása van folyamatban.

 

A Soproni Rendőrkapitányság csapatszállító teherautója segítségével folyamatban van az elszállítása az Ivánban és Csáfordjánosfán lévő dialízises betegeknek a Soproni Kórházba. Egyúttal intézkedtünk a Soproni Kórház irányába, hogy az érintett dialízises betegek ellátását, a kórházban tartását biztosítsák a téli rendkívüli időjárási helyzet fennállásáig. A Soproni Kórház vállalta az elhelyezésüket és ellátásukat.

 

A médián keresztül tájékoztattuk a lakosságot a várható időjárás alakulásáról. Felhívtuk a figyelmet, hogy csak indokolt esetben és felkészülten induljanak útnak, vigyenek magukkal lapátot, pokrócot. Csak teli üzemanyagtankkal induljanak el.

Felmértük a kamionok elhelyezési lehetőségeit, ha a határ kimenő oldalán is határzárat vezetnek be.

Intézkedtünk meleg itallal történő ellátásra.

A 85-ös főúton a hosszan elhúzódó mentési munkálatokban résztvevő mentő erőknek és a mentett személyeknek a Máltai Szeretetszolgálat meleg védőitalt oszt.

Beled város polgármestere elrendelte a települési polgári védelmi szervezetek részleges alkalmazását és a 86-os számú főúton elakadt polgárok közül 24 felnőtt és 3 gyermek elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodnak a városi Művelődési Házban.

A 85-ös számú főutat Kapuvár nyugati végén a rendőrség lezárta, a nyugatra tartó forgalmat nem engedik tovább közlekedni. A benzinkút a parkolójába a gépjárművek részére kijelölésre került, az utazók pedig Kapuvár Város Sportcsarnokában kerülnek elhelyezésre, számukra az ellátás biztosított.

 

15:50

 

A 84-es főúton Sopronkövesd és Lövő között több tehergépjármű csúszott meg. Lezárták a főutat.

 

A 85-ös főúton a vitnyédi elágazás és Fertőszentmiklós, a 51-es és 55-ös km között elakadt járművek okoznak útlezárást. Nagy a torlódás mindkét irányban- írja az utinform.hu

 

14:30

 

A Kisalföld Volán honlapján:

Győr helyi közlekedés


január 18. péntek 12:30

5-10 perces késésekkel közlekedünk.

 

 

Győr térsége:

- a Győr környéki autóbuszjáratok késésekkel, de közlekednek

- Szigetköz irányába csak Darnózseliig közlekedik az autóbusz

- Mecsért nem lehet autóbusszal megközelíteni

 

Sopron térsége:

- Harkára nem közlekedik az autóbusz, csak a Lővér kemping megállóig

- a Balf - Kópháza autóbuszjárat csak Balfig közlekedik

- Nagylózsra nem lehet bejutni autóbusszal

- a Fertőszentmiklós - Iván - Csapod – Répceszemere útvonal nem járható

- Sopronhorpács - Zsira térsége autóbusszal nem járható

- Sopronkőhida térségében, Jánostelepnél egy autóbuszunk az árokba csúszott

 

Mosonmagyaróvár térsége:

- a 86-os út lezárva!

- a Mosonmagyaróvár és Halászi közötti utat hófúvás miatt lezárták

- Máriakálnok nem elérhető

 

Minden vonat közlekedik a MÁV területén

 

 

A nemzeti vasúttársaság minden vonata közlekedik; a vonatok az ország nagy részében menetrend szerint járnak, nagyobb késések csak Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében vannak.

 

A MÁV Zrt. munkatársai az egész országban, kiemelten a Dunántúlon nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, folyamatosan több százan takarítják a váltókat és a peronokat; az állandósuló havazás, az erős, időnként viharos erejű szél, illetve a vonatok menetszele miatt minden vonat után újratisztítják a váltókat.

 

A vasúttársaság a Veszprém–Porpác és a Zalaszentiván–Boba közötti szakaszokon, valamint Martonvásár és Szabadbattyán illetve Budaörs és Komárom közt I. fokú hókészenlétet vezetett be. Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben szükség esetére. Továbbá, ha szükséges, a Bz motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítunk, illetve a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.

 

Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 20-30, illetve egyes vonatoknál 40-60 perc késéssel is számoljanak az utazók.

 

14:23

 

Olvasónk jelezte:

Kapuvár térségében a 85-ös út Sopron irányába lezárva Fertőendrédnél, kamionmentés miatt.

 

 

 

13:55

 

Az útinform tájékoztatása alapján a megyében a hóátfúvás miatt lezárták :

– a 8602-es jelű utat Sopronnémeti – Magyarkeresztúr között,

– a 8607-os jelű utat Páli – Vadosfa között,

– a 8427-os jelű utat Páli – Edve között,

– a 8505-ös jelű utat az 1-es főút – Országhatár (Albert Kázmér-puszta) között,

– a 1501-es jelű utat Hegyeshalom – Bezenye között,

– a 8526-os jelű utat Balf – Fertőrákos között,

– a 8612-es jelű utat Cirák – Beled között,

– a 8618-es jelű utat Iván – Simaság között,

– a 8621-es jelű utat Vitnyéd – Csapod között,

– a 8623-as jelű utat Újkér – Szakony között,

– a 8625-ös jelű utat Nemeskér – Egyházasfalu között,

– a 8645-ös jelű utat Kópháza – Harka között,

– a 8627-es jelű utat Lövő – Sopronhorpács között

 

13:51

 

Olvasóink jelezték, hogy Kapuváron egyre rosszabb a helyzet. A reggeli negyed 8-as buszjárat, tíz órára ért be a városba.

Jelenleg nem indítottak el járatot Hövej, Himod, Gyóró felé. A bekötő utak járhatatlanok. A Volán szerint fél háromkor tudnak indítani buszt.

 

13:35:

 

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már péntek hajnalban harmadfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a várható hófúvás miatt. A piros színű riasztás jelenleg Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségekben van érvényben.

Mint kiemelték: a hótakaróval borított térségekben a viharos, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget elérő szél hótorlaszokat emel. Az OKF ezért azt kéri, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta torlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt rendkívül nehéz felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt - írta az OKF.

 

13:00

 

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csongetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszpérm és Zala megyében 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

Az OKF 179 balesetnél avatkozott be, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopronban, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt.

 

Sárváron kijárási tilalmat rendeltek. A szlovén-magyar határt lezárták a kamionok elöl. A pozsonyi vasútállomás nem fogad vonatokat.

 

11:43

 

Olvasónk jelezte, hogy a 84-es főút járhatatlan, autók rekedtek a hóban. A főutat lezárták. Sopronból ne induljanak útnak.

 

11:22

 

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese péntek délelőtt az MTI-vel.

 

Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.

A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.

 

10:40

 

Az OKF az MTI-hez eljuttatott péntek délelőtti felhívásában arra figyelmezet: hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

Az OKF arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

 

Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - olvasható a társaság által az MTI kérésére megküldött reggeli összegzőben.

 

Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik.

Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni.

Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.

 

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyletese péntek reggel az MTI-t.

 

Both Ferenc közölte: a MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat. Az érintett megyékben ezért több vonalon is késésekre kell számítaniuk az utasoknak.

 

 

Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×