Idén is folytatódnak a programok a Rómer Házban

Idén is folytatódnak a programok a Rómer Házban

Mozgalmas volt az elmúlt év a Rómer Házban, több ezren vettek részt a koncerteken, filmvetítéseken, színházi előadásokon és kiállításokon. Januárban folytatódnak az izgalmas programok, rengeteg meglepetés várható, s a tervek szerint a belső tér is megújul, hogy egy igazán modern, multifunkcionális ifjúsági térré válhasson a Rómer.

Múlt évben kezdődtek el azok a könnyűzenei koncertek, bulik, amelyeknek köszönhetően a Rómer Ház visszanyerte népszerűségét. A RómerKvelle elnevezésű programsorozat keretében ötven koncertet tartottak a házban mintegy ötezer ember részvételével – mondta el Takács Krisztián, a működtető intézmény, vagyis a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ifjúsági referense és hozzátette, a közönség kérésére a legnépszerűbb fellépők visszatérnek a győri szórakozóhelyre. Konkrétumként egyelőre azonban csak annyit árulhatott el, hogy a Kaukázus és a Magashegyi Underground biztosan köztük lesz. Ők márciusban ismételnek, január 22-én pedig új fellépőt köszönthet a közönség a Rómer színpadán, a Tudósok zenekar mutatkozik be egyéni, jellegzetesen kelet-európai hangzásvilágával.

 

 

A ház másik fő profilja, a Pongrácz Balázs által szervezett filmvetítések szintén népszerűnek bizonyultak az elmúlt évben, így idén is alternatívát kínálnak a szervezők a tömegfilmekkel, a blockbusterekkel szemben. „Máshol nem látható, sajátos atmoszférájú, formateremtő, ugyanakkor szórakoztató, főleg új magyar és európai művész-, szerzői, játék- és dokumentumfilmek, animációk szerepelnek a programban, melyeket a szélesebb közönség figyelmébe is ajánlok, a vetítéseket pedig többször közönségtalálkozók egészítik majd ki” - hangsúlyozta Takács Krisztián. 2016-ban két tematikus filmklub is indul: havonta egyszer keddenként a különböző művészeti ágakkal foglakozó kreatív dokumentumfilmek kerülnek vászonra, csütörtökönként pedig a fiatalság mindennapos élethelyzeteit, kamaszkor nagy problémáit megörökítő, feldolgozó, kiforgató játékfilmeket mutatnak be. Például január 21-én 17 órától a Sráckor című alkotást, amely egy példátlan fikciós filmes kísérlet. Január 24-én 17 órától az érdeklődők egy animációs szkeccs filmet, a Rendkívüli mesét nézhetik meg, amely Edgar Allan Poe novelláit dolgozza fel. 18.30-kor pedig a Victoria című filmet tekinthetik meg a Rómer Házba látogatók.

Az ifjúsági tér másik állandó programjai az Import Impró Egyesület előadásai, melyek szinte mindig telt házasak. Az Import Impró Társulat tavaly húsz előadást tartott, melyeken több, mint 1300 néző fordult meg, a RÉV Színházi és Nevelési Társulatnak pedig 11 nyilvános előadása volt 500 nézővel. Az Import Impró január 17-án kezdi az évet az Epizód című formájával, a RÉV pedig 23-án mutatja be utoljára a Zakkant című előadását, s hamarosan új produkcióval jelentkeznek.

Takács Krisztián arról is beszélt, az önkormányzat és a múzeum segítségével tervezik a ház belső felújítását, a koncert terem bővítését, szeretnék a kor igényeihez szabni, otthonosabb hellyé varázsolni a Rómert, amely a tervek szerint multifunkcionális ifjúsági térként fog működni kávézóval, s olyan zugokkal, ahová a diákok beülhetnek tanulni, baráti társaságok társasjátékozni – úgy, mintha hazajárnának.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Burger Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×