Ismét indít járatokat Szíriába az iraki légitársaság

Ismét indít járatokat Szíriába az iraki légitársaság

A szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta először ismét indít járatokat Damaszkuszba az Iraqi Airways iraki nemzeti légitársaság.

Szombattól az Iraqi Airways ismét üzemeltet heti egy járatot Bagdad és szíriai főváros között - közölte Lajsz er-Rubaje szóvivő.

A szóvivő fontos fejleménynek nevezte a járatok újraindítását a két szomszédos ország közötti gazdasági kapcsolatok és a "szíriai iraki közösség" létszáma miatt.

A bejelentést a szíriai közlekedési minisztérium Facebook-oldalán üdvözölte.

Az Iraqi Airways utolsó damaszkuszi járata 2011 decemberében szállt fel, amikor Szíriában már dúlt a háború.

A nemzetközi légitársaságok többsége felfüggesztette szíriai járatait és el kellett kerülniük a szíriai terület feletti átrepülést.

A szíriai konfliktusnak több mint 370 ezer halottja van. Az elmúlt években csökkent a harcok hevessége, miután Bassád el-Aszád elnök rendszer orosz támogatással visszavette az ellenőrzést az ország területének legnagyobb része felett.

Damaszkusz áprilisban jelentette be, hogy ismét engedélyezi a légtérhasználatot a Qatar Airways számára.

A véres háborúvá fajult konfliktus miatt az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát. Azóta az enyhülés jelei tapasztalhatók az elmúlt hónapokban a térség egyes államaival.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein ismét megnyitotta damaszkuszi nagykövetségét. Januárban Jordánia döntött ügyvivő kinevezéséről a szíriai fővárosba. Októberben Ammán megnyitotta a Szíria és a térség közötti kereskedelemben kulcsfontosságú határátkelőt is.

 

 

MTI

Képünk illusztráció: Pexels

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×