Karácsony Londonban

Karácsony Londonban

Emlékeznek még a Bridget Jones zárójelenetére? Amikor a lengén öltözött címszereplő havas londoni utcákon fut a jóképű főhős után? Nos, mindez nem lehetetlen, de azért elég valószínűtlen. Már ami a csapadékhelyzetet illeti. Londonban ugyanis ritkán marad meg a hó. Ha esik, akkor inkább január végén, február elején. És jellemzően el is olvad azonnal, vagy pár napon belül.

Az angolok híres fogadók, az Egyesült Királyságban pedig majdhogynem bármire lehet fogadni. Így többek között arra is, hogy az adott évben fehér lesz-e a karácsony, vagy sem. Az esélyek pedig jók: cirka hetven százalék körüliek. De azért ne örüljünk túl korán! A fogadóirodák értelmezésében ugyanis fehér karácsonynak számít az is, ha december 25-e folyamán egyetlen hópehely leesik bárhol a szigetállam területén.

Londonba tehát semmiképp ne havat nézni menjünk, hanem azért, mert a karácsony kiemelt esemény a britek életében is. Még ha kicsit másképp is ünneplik, mi. Az ajándékokat errefelé Father Christmas csempészi a fa alá, kinek neve magyarul szó szerint annyit tesz: Télapó. Az apróbb meglepetések pedig a kandalló elé kiakasztott zoknikba érkeznek meg, valamikor 24-én éjszaka. Ennek megfelelően az ünnep fénypontja sem a mi szentestei vacsoránk, hanem a másnapi, 25-ei ebéd.

 

 

Mit nézzünk meg?

Londoni karácsonyi városnézésünket érdemes a legnépszerűbb bevásárlóutcán, az Oxford Streeten kezdenünk. A Hyde Parknál induló ikonikus sugárút olyan nagyáruházak és világmárkák otthona, mint a Selfridges, a Marks and Spencer, a Dior vagy a nálunk is népszerű Zara. Az itt sorakozó boltok pedig kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a karácsonyi kirakatuk igényes, különleges, figyelemfelkeltő legyen. Az üzletek fölött pazar díszkivilágítás teszi még hangulatosabbá az ünnepvárást, az utca nagy részén pedig napközben csak piros emeletes buszok és fekete taxik közlekedhetnek. Így az Oxford Street mintegy eszenciája a városnak, és pont olyan hangulatos, mint ahogy az a filmeken is látható.

 

 

Ha már a környéken vagyunk, akkor mindenképp nézzük meg a Bond Street és a Regent Street fényeit is, majd szálljuk metróra és vegyük az irányt a Knightsbridge állomás felé. A Harrods díszkivilágítása minden évszakban hangulatos, karácsony előtt azonban szinte új életre kel a nagyáruház. Az sem baj, ha nem veszünk semmit, csak menjünk be, és nézzünk körül a pazarul berendezett osztályokon.

Ezután pedig vegyük célba London egyik legnépszerűbb látványosságát, a kontinenst legnagyobb óriáskerekét. A 2000-ben felállított London Eye 135 méter, vagy stílszerűbben: 443 láb magasra viszi fel az érdeklődőt, innen pedig igazán lenyűgöző kilátás nyílik a főváros esti és ünnepi fényeire.

 

Mit vegyünk?

A brit karácsonyi asztalról nem hiányozhat két különlegesség: a mince pie és a christmas pudding. A két desszert közös vonása az, hogy eredetileg mindkettő marhafaggyúval készült, ami a magyar fülnek (és gyomornak) kissé szokatlan lehet. Míg azonban az utóbbit ma is a tradicionális recept szerint készítik, addig a mince pie-ba ma már ritkán kerül állati zsiradék, a bogyós gyümölcsös pite tehát bátran megkóstolható.

Ha viszont kevésbé vagyunk kalandvágyók, akkor viszont rakjunk inkább a bevásárlókosarunkba egy doboz christmas crackert (lásd keretes írásunkat)!

 

 

Egy óriás szaloncukor

A britek körében nagyon népszerű christmas cracker méretes szaloncukorhoz hasonlít és papírból készül, a belseje pedig egy patront rejt, ami hangosan pukkan, amikor a vendégek a két végén megragadják, majd kétfelé tépik a papírcsövet. A szétnyíló cracker hagyományosan valami apró ajándékot, egy viccet, illetve egy színes papírkoronát rejt. Ez utóbbit a vendégek végig a fejükön viselik az ünnepi étkezés során.

 


Kisté
fotó: Wikimedia Commons: Kyle Taylor, Cgros841; pexels.com

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×