Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában, Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. A francia nőt megtalálták, ő él, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők, Karrar Hajdri pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

Frissítve

Tomasz Mackiewicz lengyel hegymászót halottnak nyilvánították.

 

Korábban írtuk

Mindkét mászó a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járt hegymászót.

A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak és nem tud járni. A mentőegységek szerint nehéz lesz lehozni a hegyről.

A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont még nem sikerült eljutni. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenved. Testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy csodával érne fel, ha túlélné a megpróbáltatást.

A 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak.


MTI
A fotó csak illusztráció!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×