Kezdődik a Bécsi kapu tér és környezetének felújítása – látványképekkel!

Kezdődik a Bécsi kapu tér és környezetének felújítása – látványképekkel!

A belváros rekonstrukciója a Bécsi kapu térrel folytatódik, de a fejlesztés során a környező utcák is megújulnak…

„Az idei évben 900 millió forintot, és jövőre is hasonló összeget szán az önkormányzat a belváros egy újabb frekventált területének rehabilitációjára, így a Bécsi kapu tér teljes megújulása mellett a munkálatok érintik a Sarkantyú közt, a Szabadsajtó utcát, a Sarló közt és az Aradi Vértanúk útját is.” – fogalmazott a helyszínen Fekete Dávid alpolgármester.

 

 

A terület önkormányzati képviselőjeként hozzátette, a régóta várt munkálatok a közművek teljes cseréjével kezdődnek, ezután következik a belvárosi környezethez méltó burkolat kiépítése. A látványt a téren két szökőkút is fokozza majd, de szobor formájában Deák Ferenc alakja is megjelenik, hiszen az Aradi Vértanúk útja a köznyelvben sokak számára még ma is Deák utcaként él. Fekete Dávid hangsúlyozta, a jövő év folyamán elkészülő beruházás a munkavégzés során kellemetlenségekkel, korlátozásokkal jár, amiért kéri a győriek türelmét és megértését.

 

 

Prédl Antal a városi Útkezelő Szervezet vezetője kifejtette, a Bécsi kapu tér és a környező utcák természetes kőburkolatot kapnak, ezzel esztétikus, igényes és időtálló felület jön létre. A Sarkantyú köz, a Szabadsajtó utca, a Sarló köz és az Aradi vértanúk útja félbe fűrészelt nagykockakő burkolattal készülnek, míg a Bécsi kapu tér a Dunakapu téren is megtalálható barna-sárga-szürke árnyalatokat tartalmazó gránit burkolatot kap. A Bécsi kapu térre sugaras és körvonalas kombinációjú mintázatot terveznek, amely antracit szürke színével jól látható lesz a halványabb barnás-sárgás-szürkés burkolatban.

 

 

A tér felújításához a köz-és díszvilágítás felújítás is hozzátartozik. A rekonstrukció során az egykori Vaskakas Étterem előtti terület is megújul, a tervezett lépcsőztetésnél egy kisebb szökőkút is helyet kap. A tér ezen része az egyik legkedveltebb fotós pozíció, a turisták által az internetre feltöltött fotók is erről tanúskodnak.

 

 

A burkolatfelújítás mintegy 5000 négyzetméter felületet érint, ami 3000 köbméter bontott és újjáépített építőanyag megmozgatását jelenti. A tér rekonstrukcióját összehangolták a közműfelújításokkal is. A napokban elkezdődik a Pannon-Víz által felújítandó vezetékek cseréje a Szabadsajtó utcában és a Bécsi kapu téren. A Győr-Szol Zrt. teljesen kicseréli az Aradi Vértanúk útja – Bécsi kapu tér – Rába kettős híd nyomvonalán a hőtáv vezetéket májustól, vagyis a fűtési szezon végétől.

 

 

Ahol nem történik közműfelújítás, ott még ebben a hónapban elkezdődik az útfelújítási munka. Az átépítés egész évben tart majd, fokozatosan korlátozva a zárt zónán belüli autós közlekedést. Elsőként még kisebb korlátozásokra kell számítani, de a változásokról a győri Útkezelő Szervezet folyamatos tájékoztatást ad.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter + látványkép

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×