Kitüntették a győri kékfestőt

Kitüntették a győri kékfestőt

Tóth Ildikó, győri kékfestő népi iparművész az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából díjat vehetett át pénteken, Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter és Dr. Rétvári Bence államtitkár a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat adományozott Tóth Ildikónak.

Tóth Ildikó és férje Gerencsér Zsolt (fotó: O. Jakócs Péter)

 

Tóth Ildikó családja 1906 óta foglalkozik kékfestéssel. Hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik a kékfestő textíliákat. 2007-ben a győri önkormányzat ezüst emlékérmet adományozott, az akkor száz éves fennállását ünneplő műhelynek.

A győri kékfestők szinte az egész világon bemutatták már a kékfestő mesterségüket, a kékfeséssel készült tárgyaikat. Gyakori kiállítói a Győr testvérvárosaiban rendezett kézműves programoknak, valamint a hazai fesztiváloknak.

Ezen a hétvégén, a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban, augusztus 17–20-ig kiemelt helyen, látványműhellyel mutatják be mesterségüket.

A napokban írtuk meg, hogy megújult a Győri Kékfestő Műhely portálja.

 

Földvári Gabriella

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×