Költségvetésről is tárgyaltak a mai közgyűlésen

Költségvetésről is tárgyaltak a mai közgyűlésen

Élőben jelentkeztünk a februári közgyűlésről, amit a városháza dísztermében tartottak. A napirendi pontok között szerepelt az idei év költségvetésének elfogadása, valamint a 2018. évi sporttámogatásokról is döntöttek a városatyák.

11.50

Végetért a közgyűlés.

11.48

Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) szeretné, hogy a fogyatékkal élők, és a senior sportolók támogatását megemelnék.

„Ez a javaslat visszatérő, tavaly is hasonlót hallhattunk öntől" - emlékeztet Borkai Zsolt és elmondja, lehetősége van a polgármesternek plusz támogatást adni, biztosítanak összegeket a kiemelt támogatásra. „Nincs szégyellnivalónk a sporttámogatásokat illetően" - húzza alá és arról tájékoztat: sajnos a fogyatékkal élő pályázók közül van olyan, aki nem használta fel a tavaly elnyert összeget.

A képviselő testület támogatta az előterjesztést. A sportpályázati kiírások a szükséges dokumentumokkal együtt hamarosan a sport.gyor.hu honlapról érhetők el.


11.40

A testület sorra fogadja el a napirendi pontokat. A 16. az élősport támogatására fordítandó keret, és a sportpályázatok kiírásáról szól.

A közgyűlés elé kerülő javaslat többek között tartalmazza azokat a támogatási kereteket is, amelyeket pályázati úton érhetnek el az érintettek. Ilyen keret a sportszervezetek sportrendezvényeinek támogatása, a pályázati úton támogatott sportszervezetek (kiemelt és nem kiemelt sportágak), valamint utánpótlás-nevelés fejlesztést végző alapítványok támogatása, az egyéni, eredményes versenyzők támogatása és a fogyatékkal élő sportolókkal foglalkozó sportszervezetek és intézmények támogatása.


11.35

Borkai Zsolt polgármester elmondja, fontos szempont volt a költségvetés tervezésekor, hogy a városi intézményrendszert továbbra is színvonalasan tudják fenntartani és működtetni, különösen a sport- és kulturális intézményekre tekintettel. „Tavaly a sport dominált, hiszen Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendeztünk, idén pedig továbbjutottunk a Európai Kulturálus Főváros pályázaton, köszönöm ezúton is kollégáimnak az ennek érdekében tett munkát" – hangsúlyozza a polgármester és úgy folytatja: „Amikor a bevételeinket terveztük, bölcs döntést hoztunk, hogy ismét csökkentettük az iparűzési adót, bízva abban, hogy a kisebb vállalatoknak is esélyt adunk, hogy további fejlesztéseket hajthassanak végre és új munkahelyeket hozzanak létre, munkaerőt tudjanak ide csoportosítani. 21,5 milliárd forintra terveztük az iparűzési adóbevételt.

Számos már elindult fejlesztést szeretnénk befejezni, és elkezdeni újabb beruházásokat. A Bécsi kapu tér befejezését, a Győri Nemzeti Színház épületének és a vásárcsarnok felújítását, az úthálózat program folytatását, a Kuopio-parkban tervezett parkolólemez megvalósítását említette a polgármester.

„Városüzemeltetési feladatokra  és zöld területek fejlesztésére közel 2 milliárd forintot terveztünk. 1,2 milliárd forint jut a közlekedés fejlesztésére, visszahozzuk a lakóutcai programot. A városi tömegközlekedés fenntartása többletkiadással jár, szeretnénk, hogy a szolgáltató magasabb szinten végezze a munkáját. Igyekeztünk olyan fejlesztéséket is elindítani, amik megkönnyítik és helyzetbe hozzák Győrt az EKF-cím elnyeréséhez" - hangsúlyozza a polgármester, majd összegzésként hozzáteszi: „Hatékony, előremutató és tartható költségvetést terveztünk meg, arra kérem a képviselőket, fogadják el."

Dr. Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz-KDNP) kér szót elsőként. Tavaly, az EYOF megrendezéséhez a város jelentős állami támogatást kapott, tartalékokat képezhettünk 2017-ben is, a város nem adósodott el, nem kellett hitelt felvenni. Győr bebizonyította, hogy lehet fenntartható olimpiát rendezni, fenntartható sportlétesítményeket építeni."

Dr. Fekete Dávid elmondta, soha nem látott úthálózat-fejlesztések indulnak, például az Ipar út egy része is megújul. Csapadékvíz elvezetési program is lesz azokban a városrészekben, ahol ez nem megfelelően megoldott. A lakóutcai programot emeli még ki. „Kulturális infrastruktúrafejlesztésre is kiemelkedő összeget biztosítunk, több művelődési ház rekonstrukcióját is tartalmazza a költségvetés. Stabil tartalékot képeztünk. Mindent egybevetve elmondható, azt a szédületes fejlesztési hullámot, ami eddig is jellemezte a várost, tovább tudjuk folytatni."

Varga Márk (MSZP-Együtt) elmondja, a győri baloldali frakció ugyanazokat a témákat szeretné a költségvetésbe beemelni évek óta. Közel 3,3 milliárd forintról szóló módosító indítványt tettek. Hármat emel ki ebből: a győri mozgó bérelem bevezetését, mely lehetővé teszi, hogy a közalkalmazottak bérét kiegészítsék, illetve motivációs eszközként is szolgálhatna. Másik hangsúlyos pont a kisvállalkozásokat érinti, pályázati alap létrehozását javasolják 1-2 fős vállalatok számára. A harmadik pont a bérlakásépítésre vonatkozik. Az önkormányzat folytat ilyen programot, de ezt kevesli Varga Márk.

Borkai Zsolt reagál: a mikrovállalkozások támogatásáról elmondja, az ipartestület vissza nem térítendő támogatást nyújt számukra.

„4500 bérlakás van Győrben, ez kimagasló szám az országban. Nem gondolom, hogy az önkormányzatnak tömegesen építtetni kellene bérlakásokat" - megy tovább. „A közalkalmazottak jutalmazására megvan a rendszer, és nem szeretnénk további bérfeszültségeket szítani. A piaccal úgy tudunk versenyezni, hogy levittük az iparűzési adót, ösztönözve a vállalkozásokat arra, hogy emeljenek a béreken” - mondja el.

Dr. Neupor Zsolt (DK) kér szót. „A győriek büszkék lehetnek rá, hogy ilyen a költségvetés, Győrnek van anyagi ereje ahhoz, hogy a mindennapokat javító döntéseket hozzon. Tudjuk, hogy az utak nincsenek jó állapotban, örülök a lakóutcai programnak, de kevésnek tartjuk a rá szánt összeget. Látjuk, hogy magasabb összeg jut a tömegközlekedésre, de amellett kardoskodok, hogy szálljunk be a szolgáltatásba önkormányzati tulajdonú vállalat létrehozásával. Helyes döntés volt az iparűzési adó csökkentése, hiszen látható, hogy nem lesz kevesebb ezáltal a bevételünk. Győr erős költségvetésű város" - ismétli meg a képviselő.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondja, idén a városüzemeltetésre kiemelkedő összeg jut. „Folytatjuk a fásítási programot. A parkok, zöldterületek fejlesztése is megtörténik, öntözőrendszereket telepítünk. A megkezdett körforgalom-program is folytatódik. A köztisztaság fejlesztésre is nagy az igény és folytatjuk a virágos város programot is. A szúnyoggyérítéssel is kiemelten foglalkozunk minden évben. A köztemetőket is fejlesztjük továbbra is. A Kuopio parki parkolólemez munkálatai is végre elindulhatnak. Fontos a kerékpáros fejlesztés, a kamerarendszerre pedig szintén kiemelt összeg jut, a kerékpárjelölő-programot is támogatjuk a jövőben is, ahogy a polgárőröket is” - sorolja az elemeket.

Fodor Roland (Jobbik) hiányolja a költségvetésből, hogy önálló vállalatot hozzanak létre a közösségi közlekedés működtetésére. „Az útfelújítások színvonala nem megfelelő. Hiányzik a bérlakásépítési program is" - mondja Fodor Roland is. „A munkásszállások családokat szakítanak szét" - teszi hozzá.

Borkai Zsolt megjegyzi: „rengeteget dolgoztak eddig is az egyetemen, illetve a polgármesteri hivatal szakemberei, hogy jobbá váljon a közösségi közlekedés."

Glázer Tímea (DK) azt javasolja, a győrszentiváni Tölgyes utca közvilágításának fejlesztését támogassák a képviselők.

Takács Tímea (Fidesz-KDNP) arról beszél, a költségvetés egyötöde a szociális terület fejlesztésére vonatkozik: folytatódik többek között az idősbarát lakásprogram - emeli ki és hozzáteszi, idén is lesz szociális bérlakásépítés.

„A cégekkel folyamatosan egyeztetünk, a munkásszállások által sokkal könnyebben mobilizálhatóak a munkavállalók" - érvel Borkai Zsolt.

Dr. Fekete Dávid arról beszél, körülbelül 8 milliárd forintot költ a város úthálózat-fejlesztésre, jelentős előrelépést jelent ez majd. Felidézi azt is, hogy korszakos fejlesztésekről kötött megállapodást Borkai Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében, ami a város további fejlődését nagyban meghatározza.

Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) rámutat, a költségvetés megtervezése és végrehajtása nem kis feladat. Meg kell vizsgálni minden döntést, milyen kihatásai lesznek - hangsúlyozza.

18 igen, 6 nem, 0 tartózkodással a képviselő testület megszavazta a költségvetést.10.25

Elérkeztek a képviselők a költségvetés tárgyalásához. Bécsi kapu tér, vásárcsarnok, adyvárosi parkolólemez, út- és bölcsőde felújítások szerepelnek a városi költségvetésben. A főösszeg 53,5 milliárd forint lesz, fejlesztésekre mintegy 20 milliárd forintot szánnak a következő időszakban. A büdzséről korábbi cikkünket ITT olvashatják.


10.16

Hulladékégetésről hová lehet bejelentést tenni? - érkezik a kérdés az első napirendi pont kapcsán.

Katasztrófavédelmi ügyeletre - röviden így szól a válasz.

Radnóti Ákos alpolgármester hangsúlyozza, csökkenni fog a város területén az égetések száma.
A Győr+ Média egyébként az összes felületén foglalkozik az adott időszakban jelentkező aktualitásokkal.


10.06

A közgyűlés elkezdődött, 23 képviselő van jelen. Wernerné Csordás Évára és Palotai Károlyra emlékeznek a képviselők, akik a napokban hunytak el.


Cikkünk folyamatosan frissül.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×