Környezetbarát ajándék és zöld karácsony Kuka Bercivel

Környezetbarát ajándék és zöld karácsony Kuka Bercivel

„Az erdei manó megmutatja, hogyan tudunk környezetbarát módon fenyőfát vásárolni, ajándékokat csomagolni, újrahasznosítva kreatív meglepetéseket, ajándékokat és fadíszeket készíteni”- mondta el Iván Gábor, a Győr+ Média munkatársa, Kuka Berci megálmodója, Bajzát Zsuzsi vendégeként a Győr+ Rádióban.

Kuka Bercivel már többször is találkozhattunk, például a Győrkőcfesztiválon. Mesélj nekünk róla, ki ő valójában?

Kuka Berci egy erdei manócska, akit a Győr+ Média, a Győr-Szol Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (GYHG) 2015-ben hívott életre, a környezettudatos gondolkodás és szemléletformálás céljából. A kiindulópont az volt, hogy a lakosság foglalkozzon a szelektív hulladékgyűjtéssel. Még mindig problémát jelent, hogy a kihelyezett hulladékgyűjtőket sokan nem megfelelően használják. Emellett gyakran találkozunk illegálisan lerakott hulladékkal az erdőkben, valamint Győrben és a környező településeken is. Ennek megszüntetésére alkottuk meg Kuka Berci figuráját. Az erdei manócska nagybátyja meglátogatása után hazatérve azzal szembesült, hogy szemét lepte el a lakóhelyét, valamint barátai is elköltöztek. Ezért fogta a cókmókját, a városba költözött, és segítséget kért a város apraja-nagyjától. Kuka Berci olyan kérdésekre kereste a választ, mint, hogy: honnan jött az a sok szemét, miért gyűlt össze ilyen nagy mennyiségben? Lehet-e ezzel kezdeni valamit, meg tudjuk-e ezt akadályozni és megelőzhető-e, hogy ilyen mennyiségű szemét felhalmozódjon?

 

Hogyan reagáltak a gyerekek a figurára, hogy érezték magukat a különböző figyelemfelhívó, de mégis játékos formában történő tanulás során?

A gyerekek megszerették Kuka Bercit. A Győrkőcfesztivál mellett az Adyvárosi Tópartyn, valamint a Győr-Sashegyi Hulladékkezelő Központ nyílt napján is részt vett az erdei manócska. Nagy sikerrel zártuk a programokat, ami igazolta a figura létjogosultságát.

 

 

A Győr+ Média Pavilonjánál karácsonyig minden szombaton várja Kuka Berci a kicsiket és a nagyokat kézműves karácsonyi foglalkozásra. Mi mindennel találkozhatnak, akik ellátogatnak oda?

Kuka Berci egy interaktív standdal várja a gyerekeket éppúgy, mint a felnőtteket. Ösztönöz, tanácsod ad és gyakorlati segítséget nyúlt az ünnepekkor a nagy mennyiségben fogyó csomagolóanyagok csökkentésére. Az erdei manó megmutatja, hogyan tudunk környezetbarát módon ajándékokat csomagolni, újrahasznosítva kreatív meglepetéseket, ajándékokat és fadíszeket készíteni. A helyszínen tehát kreatív foglalkozásokkal, forró teával és nagy szeretettel várják a kicsiket és a nagyokat a Sün Balázs Óvoda dolgozói.

 

Az elkészített dolgokat hazavihetik a gyerekek?

Persze, erről szól a kreatív foglalkozás. Vigyük haza, tanuljuk meg és sajátítsuk el a fogásokat, hogy otthon is alkalmazhassuk ajándékok, fadíszek elkészítésekor.

 

Mesélj nekünk Berci másik adventi akciójáról is!

December 9-e és 23-a között a Tarcsai Vilmos úti piacon Kuka Berci földlabdás fenyőfát árul. A fenyőfák Balatonszárszó és Nagycsepely környékéről érkeznek hozzánk, mégpedig egy 25 éve ezzel foglalkozó család segítségével. Ők nevelik, gondozzák a fákat, és emelik ki számunkra földlabdástul. 500 darab fenyőfáról van szó, amiből 250 darab szerb luc-, a másik fele pedig ezüstfenyő.

 

Miért olyan különlegesek ezek a földlabdás fenyőfák, mi lesz a sorsuk karácsony után?

A karácsonyi időszakot követve, a nálunk vásárolt fenyőfákat január 6-a és 9-e között a vásárlás helyszínén visszavesszük, és 500 forintot visszaadunk a vételárból. Ezt megtarthatják, de jótékonysági célra is fordíthatják, hiszen Kuka Berci az összegyűlt adományokat a Győri Állatmenhelyen élő kis barátainak ajánlja fel. A visszakerült fákat a város által kijelölt területre ültetjük el, és ezzel létrehozzuk Kuka Berci Zöld Pagonyát.

 

 

Karácsonyig, minden szombaton reggel 10 órától 18 óráig várja Kuka Berci a kicsiket és nagyokat a Baross út elején található Győr+ Média Pavilonnál, ahol az erdei manó megmutatja és megtanítja, hogyan tudunk környezetbarát ajándékokat, díszeket készíteni karácsonyra.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×