Lizi és Miskó bemutatkozik a Füles Bástyában

Lizi és Miskó bemutatkozik a Füles Bástyában

Ha igazán cuki állatokat szeretnétek látni, gyertek el a Füles Bástyába! A két európai vörös mókusunk, Lizi és Miskó mindketten elárvult mókusok, akik pici koruktól kezdve az emberi gondoskodásnak köszönhetik, hogy felcseperedtek.

Lizi április elején körülbelül nyolchetesen került a Füles Bástyába, őt korábban egy parkban találták egyedül. A sok szeretetnek és gondoskodásnak hála, a már szépen kifejlett mókusunk nagyon szeret játszani. Reggelente izgatottan várja a gondozóit. Ha látogatóink megnézik a virágcserepeket, itt-ott előfordulhat, hogy egy-két mogyoróval találkoznak, hiszen Lizi, ha kint van és kap valami finomságot, mindenhova megpróbálja elrejteni. Ez az ösztön minden mókusban benne van. Bár Lizi szelíd maradt, másik mókusunkkal, Misivel vigyázni kell. Miskónak igen erős személyisége van és a Bástyában is ő hordja a nadrágot. Nemtetszését harapással és sunyítással jelzi, amit a területe védelme miatt csinál. Misi szintén elárvult mókusként került hozzánk, egy szerető családtól, ő akkor már másfél éves volt. Bár Misi nem könnyű eset, a szeretetet és odafigyelést ugyanúgy megkapja, és ő is kis családunk tagjává vált.

Mivel mindketten emberekhez szoktak, így nem kerülhetnek vissza a természetbe, hiszen nem tudják, mi a veszélyes. Viszont nagyon fontos, hogy ha találtok egy kismókust és meggyőződtetek arról, hogy nincs az anyamókus a közelben, ne vigyétek haza, hanem keressetek egy olyan szervezetet, akik tudják, hogyan kell nevelni őt. Tudni kell azt is, hogy törvény tiltja az otthoni tartásukat. Mókust csak az erre illetékes személy tarthat, és ő is csak engedéllyel! Lehet, hogy aranyos mesefigurának tűnnek, de az ivarérés után nehéz velük, főleg, hogy nem társaságkedvelők és az embert is fajtársként kezelik.

 

Szöveg és fotó: Xantus-állatkert

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×