Magna Cum Laude és Kowalsky a nyárnyitón

Magna Cum Laude és Kowalsky a nyárnyitón

Szinte hihetetlen, de már csak néhány nap választ el bennünket a sokak által leginkább szeretett évszaktól. A nyárnyitó hétvégén a Magna Cum Laude, a Virtuózok és Kowalsky meg a Vega is fellép, később lesz Fenyő Miklós koncert is, sőt, a nyári kínálatba két új fesztivál is bekerült.

Az idei nyárnyitó különbözni fog a korábbiaktól, hiszen nem csak egy koncerttel, hanem két napos rendezvénnyel indítjuk a szezont – jelentette be dr. Fekete Dávid alpolgármester a nyári programok sajtótájékoztatóján. Június 15-én este kilenckor Magna Cum Laude – Virtuózok közös koncertre várjuk a zene kedvelőit a Dunakapu térre. Mező Misiék az este folyamán a Virtuózok című műsor két korábbi évadának abszolút nyertesével, Lugosi Dániel Ali klarinétművésszel és Kökény Tamás nagybőgő virtuózzal áll a színpadra.

 

 

Másnap este ugyanebben az időben a szintén nagy népszerűségnek örvendő Kowalsky meg a Vega lép színpadra. A pénteki programot tűzijáték zárja, a hazajutást az önkormányzat pénteken és szombaton is ingyenes buszjáratokkal segíti.
„A próbákat már elkezdtük, és különleges koncertre készülünk, hiszen két kiváló komolyzenésszel lépünk Győrben színpadra” – köszöntötte a győrieket Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere. Hozzátette, a zenekar számára nem idegen ez a felállás, gyakran ötvözik zenéjüket a komolyzenével. A két vendégművésszel kapcsolatban elárulta, egy húron pendülnek, nagyon élvezik a közös muzsikálást.

 

 

A virtuózok részéről ezt erősítette meg Kökény Tamás is, aki izgalmasnak nevezte közös zenei kalandjukat. Mint mondta, bár a komolyzenében vannak otthon, a crossover zenélés mindig üdítő kihívás a számukra. Hozzáfűzte, a dalokat, amelyekbe Győrben majd bekapcsolódnak, maguk választották ki, ezért bízik benne, hogy sikeres lesz a közös produkció.

 

 

A szombati estéről Szórád Csaba (Jimmy) a Kowalsky meg a Vega basszusgitárosa árult el részleteket: „Rendszeresen és nagyon szívesen járunk Győrbe koncertezni, de a mostani lesz az eddigi legnagyobb szabású produkciónk a városban. Ráadásul mindez a jubileumi 15-ik évünkben tehetjük meg, amelyre új vizuállal is készülünk.”

A nyárnyitó hétvége után következnek a kedvelt programok, mint a Magyar Táncfesztivál június 18-24. között, amikor a tánc fővárosává változik Győr, a Múzeumok Éjszakája június 22-24-ig, vagy a Szent László Napok június 29-től július 1-ig, amikor időutazást tehetünk a lovagkorba. A Győrkőcfesztivál július 6-8-ig varázsolja meseországgá a Belvárost, a Fröccsnapok július 13-15. között kínál felüdülést, a Barokk Esküvő az augusztus 10-12-i hétvégén varázsol különleges hangulatot tereinkre, a Bornapok pedig augusztus 23-26-ig kínál kulturális és gasztronómiai kalandozást. Az operakedvelőket az idén is várják a Voices dallamaival augusztus 18-án, a könnyedebb muzsikára vágyókat pedig két nyáresti koncerttel július 21-én és 28-án. A tájékoztatón az egyik nyáresti koncert fellépőjét is ismertették, Fenyő Miklós jubileumi évben látogat el hozzánk, hiszen a Hungária zenekar 50 évvel ezelőtt nyerte meg a Ki mit tud? vetélkedőt. A rendezvények sorát pedig az idén is a nyárzáró koncert zárja majd le augusztus 25-én.

 

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója bejelentette, a győri fesztiváli kínálat új elemmel is bővül, méghozzá egy igazán különleges, hagyományteremtő rendezvénnyel. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán a győriektől kapott válaszok alapján hívják életre a kifejezetten fiatalokhoz szóló, a kultúra számos területét ötvöző hiánypótló rendezvényt. A 31! elnevezés a 3 folyó, egy sziget találkozását jelképezi az összművészet jegyében. A Radó-szigeti rendezvényen július 27-29. között a különböző művészeti ágak jeles – elsősorban győri – képviselői kapnak bemutatkozási lehetőséget, többek között tánc, zene, fény, street-art, fotó, irodalom területen. Az igazgató kiemelte, a már hagyományossá vált nyári rendezvényeken is lesznek újdonságok, a Szent László Napok például egy lovas színházi zenés show-val, míg a Barokk Esküvő új helyszínnel is bővül. A Bornapokon az akusztikus kisszínpadi előadások kerülnek előtérbe a kulturált borfogyasztás mellett, míg a korábbi szeptemberi Hagyományok Fesztiválja újragondolása a Győri Nép- és Világzenei Fesztivál lesz.

 

 

A nyári programok sajtótájékoztatóján Pauli Zoltán a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) események főszervezője, a győri Art Piknik társszervezője is jelen volt. Megtudtuk tőle, hogy a SVÉT események mintájára létrehozott győri művészeti-gasztronómiai rendezvény, a vidéki éttermek és gasztroműhelyek, valamint cukrászdák részvételével zajlik majd augusztus 18-19-én a Radó-szigeten. Mindezt a kortárs magyar képzőművészet jelentős alkotóinak munkáit bemutató szabadtéri kiállítás és workshop egészíti ki.

 

 

A nyár persze nem csak a kultúra és a gasztronómia, de a sport szerelmeseinek is számos érdekességet tartogat. Ahogy azt már megszokhattuk, városunk évről évre kiemelt nemzetközi sporteseményeknek ad otthont, s ezekből az idén sem lesz hiány, talán elég csak a júniusi birkózó utánpótlás EB-t, vagy a júliusi utánpótlás atlétikai Európa-bajnokságot megemlíteni. A nyár legfontosabb sporteseménye persze kétségkívül a foci VB lesz. Szombati-Serfőző Eszter a Kulturális és Sport Főosztály vezetője közölte, az eseményre Győr VB-terasszal készül, a közösségi szurkolást a Rába-parton, a korábbi vízi színpadnál óriáskivetítő előtt élhetik át a győriek.

A nyári programokról kiadvány készült, amely elérhető a Baross úti Látogatóközpontban, és letölthető innen, de érdemes felkeresni a hellogyor.hu honlapot vagy a Győr+ Online Programajánló rovatát is, ahol folyamatosan frissülő programkínálattal várják az érdeklődőket.


Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×