Márványos kölespiskóta

Márványos kölespiskóta

Mindenmentes, már az elején leszögezném, és alig várom, hogy gyümölcsökkel is elkészítsem, de most ez belül is és kívül is csokis. Tökéletes piskóta, annak ellenére, hogy egészséges.

Szeretem tesztelni az új liszteket vagy őrleményeket, mint most ezt a köles verziót. A Sparban találtam rá, de többször darálom egy egyszerű kávédarálóval otthon a magvakat: lenmag, szezámmag, szárazbabok. Bármiből lehet azonnal kencét keverni vagy lisztként használni, csak az arányokat kell először kitapasztalni. Én ezt most megelőzöm nektek, ami a kölest illeti, és leírom a tapasztalataimat, valamint a köles alapvető tulajdonságait. Igazi jolly joker a gluténmentes diétát követők számára. Rostdús gabona, kis mennyiségben fogyasztva is jóllakottság-érzetet nyújt, szabályozza a vércukorszintünket (fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint emelkedést), elősegíti a jó emésztést. Gazdag magnéziumban, cinkben, foszforban és B-vitaminban. Amennyiben nem lisztként fogyasztjuk, hanem eredeti formájában, előtte érdemes jól átmosni, mert enyhén kesernyés ízét így elveszíti (ez liszt formájában nem érezhető). Amennyiben főzzük: 1 rész köleshez 2,5-3 rész folyadékot számoljunk, kb. 15-20 perc alatt fő meg. A piskótába ugyanolyan arányba kerül, mint a hagyományos liszt, de sokkal finomabb, ha valamivel vegyítjük. Nem tolakodó, de mégis zamatos zsírtartalma miatt a kókuszreszeléket ajánlom leginkább.

 

 

Bevásárló lista (18-cm tortaformához):

4 db tojás

2 púpozott ek kölesliszt

2 ek kókuszreszelék

1 ek eritrit

1 bio citrom reszelt héja

1kk kakaópor

Tetejére:

1 ek kakaópor (Thymos, Spar)

1 ek kókuszzsír

 

 

Elkészítés:

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat és felverjük a tojásfehérjét kézi mixerrel. Amikor fehéredik a hab, akkor hozzáadjuk a fél adag cukrot.

2. A tojások sárgáját is felverjük a megmaradt cukorral fehéredésig. Alacsony fokozaton hozzákeverjük a lisztet is és a reszelt citromhéjat.

3. A sárga masszát adagoljuk apránként a tojásfehérjéhez, és egy szilikonos spatulával, nagy mozdulatokkal vegyítjük a két krémet. Amikor alaposan összekevertük, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába töltjük, de egy kicsit hagyunk belőle, amihez a kk kakaóport keverjük. Ezt spirálba töltjük a sárga masszába már a tepsibe.

4. Előmelegített, 100 fokos sütőben 10 percig, majd 150 fokos sütőben még 5-8 percig sütjük. Figyeljünk arra, hogy hamarabb elkészül, mint a hagyományos lisztes piskóta!

5. A kókuszzsírt felolvasztjuk 1 kk vízzel és hozzákeverjük a kakaóport. Amikor kihűlt a piskóta, a tetejére kenjük. Vigyázzunk arra, hogy gyorsan visszakeményedik a csokiöntet a kókuszzsír miatt.

Bátran variáljuk tovább, akár mazsolával, vaníliával, friss gyümölcsökkel vagy lekvárral, mi több, vízszintesen kettévágva tölthetjük tortaként bármivel.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×