Megdőlhet az európai melegrekord

Megdőlhet az európai melegrekord

Erős hőhullám sújthatja az Ibériai-félszigetet a hétvégén 40-45 fok körüli hőmérsékletekkel, de néhol ettől is melegebb lehet – olvasható az Időkép oldalán.

 

Rendkívűl erős hőhullám körvonalazódik Spanyolországban és Portugáliában a következő napokban. A Szahara felől trópusi eredetű levegő érkezik az Ibériai-félsziget térségébe, melynek hatására többfelé emelkedhet 40-45 fokig a hőmérséklet. Sőt, egyes előrejelzések szerint Portugália déli részén akár 50-51 fok is lehet. Az Afrika felől érkező trópusi légtömeg és a GFS globális modell által előrejelzett 2 méteres maximum-hőmérsékleti értékek szombaton.

Ilyen meleget még sehol nem mértek Európában. Az eddigi legmagasabb európai hőmérsékletet Görögországban regisztrálták 1977-ben, ekkor 48 fokig melegedett a levegő, de Dél-Európa más országaiban is 47 fok körüliek a maximum-hőmérsékleti rekordok. A hőhullám szombaton érheti el csúcspontját, ekkor alakulhat az európai rekord közelében a hőmérséklet, de egy új melegrekord születését sem zárhatjuk ki teljesen.

Hazánkban ilyen melegre nem kell készülni, ez a hőhullám nem éri el a Kárpát-medencét, a 30-35 fokos maximumok azonban a hétvégén is kitartanak.

 

Időkép
Fotó: Pixabay

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×