Megtalálóinak köszönheti életét a fiatalember

Megtalálóinak köszönheti életét a fiatalember

Rendőrök, polgárőrök és a honvédség légi kutató-mentő egységének összefogása segített megtalálni szerda este egy önmagára veszélyes férfit Bakonyszentlászlón. Csütörtök délelőtt a rendőrökkel mentünk vissza a helyszínre, hogy felelevenítsük a drámai egy órát.

A rendőrségre április 17-én nem sokkal délután négy óra után érkezett a bejelentés arról, hogy Bakonyszentlászlón egy zavart férfi késsel hadonászik az egyik házban. Az ügyelet Stók Zsolt rendőr főtörzszászlóst és a Schott Zoltán rendőr zászlóst küldte a helyszínre.

„Győrszentivánról megkülönböztető jelzéssel siettünk a helyszínre” – kezdte Stók főtörzszászlós.

Huszonnégy perc alatt értünk Bakonyszentlászlóra” – vette át a szót Schott zászlós. „Az édesapa fogadott bennünket, akinek csupa vér volt a ruhája. Elmondta, hogy fiától két kést sikerült elvennie, de egy harmadikkal miután átmászott a kerítésen beszaladt az erdőbe. Amennyire látta, több helyen is megszúrta magát, combon, hason és nyaktájékon.”


Stók Zsolt rendőr főtörzszászlós azt az irányt mutatja,
ahonnan az erdőbe szaladt a sebesült férfi

 

A két tapasztalt rendőr rögtön látta, hogy egyedül szinte esélytelen megtalálniuk a sebesült férfit. Az erdő hatalmas területet ölelt fel, a földről átláthatatlan bozóttal. Stók Zsolt az ügyeletnek jelezte, hogy kutató-mentőkre lenne szükség, illetve akkora már a polgárőrök is megérkeztek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központja a Magyar Honvédség Légi Kutató-mentő egységének segítségét kérte.

„Mi a szolgálati kocsival indultunk el, vártuk a katonai helikoptert is” – folytatta a főtörzszászlós. „Tisztában voltunk vele, hogy, ha sötétedés előtt nem találjuk meg a férfit, nem tudjuk megmenteni. Néztük az avart, hátha összeesett valahol, de mi sajnos nem láttuk. A sok rádióforgalmazást össze kellet hangolni, hiszen az ügyelet mellett a honvédség, a helikopter és a mentők is bekapcsolódtak. Amikor már ez is kevés volt, mobiltelefonokon hívtuk egymást.”


Schott Zoltán rendőr zászlós (balra) és Stók Zsolt rendőr főtörzszászlós
tapasztalata is sokat segített


A kívülállónak káoszként hathat amit a két rendőr mesélt, ám ahogy többször is fogalmaztak: összehangolt, jól szervezett csapatmunka folyt. Mindenki tudta a dolgát, s a közös célra fókuszáltak: meg kell találni a férfit!

„Egyszer csak a helikopterből a katonák jeleztek, hogy a ruházata alapján meglátták a sebesültet, nincs messze tőlünk” – folytatta Zoltán. „Míg Zsolt vezetett, én figyeltem hol állt meg a helikopter a levegőben, majd én is megpillantottam a férfit.”

A saját magát megsebesített férfi ekkor már ereje végét járta, négykézlábra rogyott össze. A rendőrök miután meggyőződtek róla, hogy rájuk nem veszélyes, odasiettek hozzá.

„Megdöbbentő volt a látvány, a szinte nyitott hasfal” – emlékezett vissza a megrázó részletekre Stók főtörzszászlós. „Ekkora már megérkezett egy szabadnapos rendőr kollégánk is, Molnár Krisztián főtörzszászlós Pannonhalmáról. A Police Medic oktatásnak köszönhetően szerencsére tudtuk, mit kell tenni, így megtisztítottuk a seb környékét és óvtuk a további fertőződéstől. Szerencsére vérzést sehol sem tapasztaltunk. A katonai helikopternek szóltam, hogy küldje a szanitécet, mert nagy a baj.”


A Police Medic táska, amelybe a legszükségesebb kellékek kerülnek bele


A helikopter leszállt a közeli tisztáson, így hamar szakszerű segítséget kapott a sérült. Az ügyelet közben riasztotta a balatonfüredi légimentőket is, akik szintén a tisztáson szálltak le. A férfit végül a helyszíni ellátás után a veszprémi kórházba szállították.

„Hihetetlen módon dolgozott bennünk az adrenalin. Mintha egy filmforgatáson lettünk volna, olyan volt az egész a katonai– és a mentőhelikopterrel. Sötétben, vagy a katonák nélkül nem találtuk volna meg a fiatalembert. Kellett a helyi polgárőrök segítsége, illetve az ügyelet profi irányítása is.”


A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálatának helikoptere és annak szakszemélyzete

 

Abban is egyetért mind a két rendőr, hogy a sok éves tapasztalat és a Police Medicen tanult emelt szintű egészségügyi ismeretek nélkül nehezebb helyzetben lettek volna.

„Soha nem gondoltam volna, hogy élesben is használnom kell azt a tudást, amit a képzésen kaptunk. A Police Medic táskában tényleg olyan eszközök vannak, amik segítségével a legnagyobb vészhelyzetet elháríthatjuk. Úgy hallottuk, a fiatalember megmenekült. Ennek nagyon örülünk, felépülést kívánunk neki” – zárták a rendőrök, majd búcsúzóul ismét a lelkünkre kötötték, hogy ne felejtsük el leírni: akik szerda este bármilyen módon közreműködtek a mentésben, egytől-egyig emberfeletti munkát végeztek.

 

 


Szöveg és fotók: Havassy Anna Katalin

Csatolt galéria: Életmentés, összefogással
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×