Oroszlánon alkalmaztak megtermékenyítési eljárást

Oroszlánon alkalmaztak megtermékenyítési eljárást

Mesterségesen megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik ázsiai oroszlánját, Ginnit szerdán.

A beavatkozást azért végezték, mert sikertelenek voltak a korábbi pároztatási kísérletek: az állatkertben élő hím, Jamvan és a két nőstény, Ginni és Suchi nem szaporodott természetes úton.

„Jamvan nem elég domináns, nem akar párosodni, vagy ha megpróbálja, elkergetik” – mondta Pavel Brandl, az állatkert emlősökkel foglalkozó szakértője.

A veszélyeztetett ázsiai oroszlán kicsit kisebb, mint afrikai rokona, és bár a vadonélő populáció némileg növekedett, az indiai Gudzsarát tartományban lévő Gir természetvédelmi területen, egyetlen természetes élőhelyükön mintegy 600 egyed él.

Az állatokat veszélyezteti az orvvadászat és a betegségek is: az elmúlt évben 24 pusztult el betegség miatt. Európában 143 ázsiai oroszlán él fogságban, de mindannyian 11 őstől származnak, ami limitálja a génállományt.

„Az időzítés tökéletes volt, a behelyezés tökéletesen zajlott” – mondta Thomas Hildebrand, a berlini Leibniz Vadkutató Intézet munkatársa, az eljárást végző német és cseh szakértőkből álló csoport tagja.

Cseh kollégái azonban óvatosabban fogalmaztak. „Általánosságban elmondhatjuk, hogy a természetes párosodáshoz képest kisebbek az esélyek” – mondta Roman Vodicka, az állatkert főállatorvosa.

A megtermékenyítési eljárást korábban alkalmazták már nagy emlősöknél, például elefántoknál és rinocéroszoknál, nagymacskák esetében azonban ritka.

Szeptemberben egy afrikai oroszlán mesterséges megtermékenyítéssel fogant kölyköt hozott világra.

 

MTI

Kép: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×