Mexikói kaland

Mexikói kaland

Főszerepben a kukorica, ami az egyik elterjedt, kedvelt étele a vidéknek. Édes, lédús és chilis leves ez, ami főételként is megállja a helyét az asztalon!

Együnk sok levest nyáron, nem feltétlenül a hosszan főtt levesekre gondolok, hanem a friss zöldségekből turmixoljunk, aprítsunk valamit egy kis tejszínnel és ropogósokkal fogyasztjuk. Tíz évvel ezelőtt egy hőguta felé közeledtem, amikor is elém tettek egy tál, langyos kukoricakrémlevest pirított baconnal, magvakkal és némi friss zöldség ropogóssal. Akkor jöttem rá, jobb volna, ha hallgatnánk a melegebb vidékek étkezési szokásaira, hiszen nem véletlenül alakultak azok ki. Kevésbé éreztem a hőséget, nem nehezültem el az ételtől, hanem a lehető legjobbat tette a leves a szervezetemmel. Ekkor határoztam el, hogy a meleg nyári napokon, ebédre sok-sok levest eszem majd, mert minden szempontból praktikus és nem mellesleg, finom! Az emlegetett kukorica krémleves nagyon finom volt anno, de kicsit tovább olvastam az autentikus verziót és belecsempésztem azokat a kis ízeket is, amitől valódi mexikói hangulatunk támad.

 

Bevásárló lista

3 cső kukorica (vagy egy konzerv)
5 dkg vaj
1 db csili
1 ek sűrített paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
200ml kókusztej
1 kiskanál só
friss bors


Tetejére: pirított szalonna, tökmagolaj, friss paradicsom

 

 

Elkészítés

1- Amennyiben nem konzerv kukoricát használunk, a kukoricacsöveket vajban és egy serpenyőben lepirítjuk, majd levágjuk róla a szemeket és így pirítjuk tovább a szemeket a serpenyőben, kevés olajon.

2- A piruló kukoricákat felöntjük 2 dl vízzel, fedő alatt főzzük 15 percig, majd felöntjük a kókusztejjel, paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük.

3- Egy turmixgépben leturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük és egy szitán átszűrjük, mikor visszaöntjük az eredeti fazekunkba.

4- Belereszeljük, zúzzuk a fokhagymát, a csilit és újra felforraljuk - ezzel elkészültünk.

5- A szalonnát zsírjában megpirítjuk, friss paradicsomot aprítunk, esetleg baguetteket, olajakat készítünk, amivel tálalásnál díszíthetjük.

 

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×