Miért alakul ki a játékfüggőség?

Miért alakul ki a játékfüggőség?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén először a szerencsejáték-függőség mellett a játékfüggőséget is a mentális betegségek közé sorolta. A játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben.

 

A játékfüggőségnek a világ számtalan pontján jellegzetes, tudományosan kimutatott tünetei vannak, amelyek kezelést igényelnek – hangsúlyozta Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségügyi részlegének igazgatója az M1 Világ című magazinjában.

A jó játéktervezés azon alapszik, hogy megadja, amit az emberek akarnak. Késztetést érzünk arra, hogy újra játszani akarjunk – közölte William Grosso játékfejlesztő.

Az ingyenesen játszható videojátékokban éppen ezért a következő pályára való továbbjutást sokszor korlátozzák a fejlesztők, a szinteket csak különféle kellékek vásárlásával lehet teljesíteni.

A működési elv a rulettkerékhez hasonló. Ugyanúgy a kényszer és a függőség irányítja – mondta William Grosso. Az ugyanis, hogy a megvásárolt kiegészítő csomag azt az eszközt tartalmazza-e, ami a szint teljesítéséhez szükséges, nem lehet biztosan tudni, ahogy a szerencsejátékoknál sem garantált a nyeremény.

Tudományos kutatások szerint az agy különböző területei erre a bizonytalanság miatti izgalomra reagálnak.

„Ez a mechanizmus az agy különböző területeit aktivizálja, amik aztán nem tudnak leállni. Úgy gondoljuk, hogy a háttérben egy kémiai folyamat áll. A szokásokért felelős agyi központok túlreagálnak a játékfüggő embereknél” – fejtette ki David Nutt, a londoni Imperial College pszichiáter-ideggyógyásza.

Bár a játékfüggőséget már több országban a közegészségügyi problémák közé sorolják, a fejlesztők és a kaszinók csak látszatintézkedéseket tesznek a játékfüggő emberek korlátozására. Természetesen az iparágban rengeteg pénz forog kézen, noha a probléma nem feltétlenül az aktív keresőket érinti.

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×