Öttusa Eb – Tizenegyedik a magyar páros

Öttusa Eb – Tizenegyedik a magyar páros

Elrontott lovaglás miatt a 11., azaz utolsó helyen végzett a Fröhlich Tamás Bence, Szép Balázs páros férfi váltóban a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság második napján.

A 24 éves Fröhlich és a 18 esztendős Szép – aki bronzérmet nyert az idei második világkupa-versenyen, Los Angelesben – a 2x100 méteres úszásban az ötödik legjobb időt érte el, majd a vívópástokon 19 győzelmet aratott és 21 vereséget szenvedett, amivel hetedik lett. Két szám után is éppen a hetedik pozíciót foglalta el, de a lovaglás után már visszaesett a mezőny végére. A két hazai versenyző közül Szép lovagolt először a pályára, az első három akadályt hibátlanul vette, a negyedikre azonban sehogy sem akart rámenni Élces nevű lova. A sorozatos kitörések miatt a magyar versenyzőt kicsengették, a hazai kettős ezt a számot pont nélkül zárta.

A lovaglást egyébként olyan nagy szélben rendezték, hogy rendszeresen feldőltek a dísznek kihelyezett virágos kaspók, egy alkalommal pedig – az olaszok lovaglásánál – az egyik akadály is.

A magyarok számára a nagy ponthátrány miatt a lövészetekkel megszakított futásra, az összesen 3200 méteres táv leküzdésére már csak az a cél maradt, hogy minél jobb részeredményt érjenek el. A kombinált számot végül az ötödik legjobb idővel teljesítették.

Martinek János szövetségi kapitány azzal kezdte értékelését, hogy úszásban azt hozták a magyar versenyzők, amit tudnak, vívásban pedig nem nyújtottak ugyan kiemelkedőt, de ebben a mezőnyben elfogadható, amit elértek.

„Balázs részéről az erőszakosság hiányzott a lovaglásból, mivel rutintalan, későn cserélte meg a kezében a pálcát" – elemezte a harmadik számban történteket a szakvezető. Elmondta, hogy a bemelegítés hibátlan volt, a ló „topogni szokott ugyan, de általában nem áll meg, ez nem jellemző rá”. „Mivel a ló jó, talán Balázst is meglepte a váratlan helyzet” – tette hozzá. A verseny végén úgy összegzett: most sajnálja igazán az elrontott lovaglást. „A fiúk bizonyították, hogy a kombinált számban az élmezőnybe tartoznak. Ha kevés hibával fejezik be a lovaglást, az éremért is harcban lehettek volna” – vélekedett.

Szép Balázs a lovaglásról azt jegyezte meg, hogy a bemelegítés jól sikerült, összebarátkozott a lóval, de amikor a pályára lovagolt, úgy érezte, mintha másikon ülne. „Sajnálom, hogy így alakult” – mondta. Fröhlich többek között arról beszélt, hogy ha nem ilyen helyzetből kezdik, még jobban is sikerülhetett volna a kombinált szám.

A nagy szél nemcsak a lovaglásnál volt zavaró, a verseny utolsó etapjában a bírók székeit is felborogatta, illetve néhány versenyzőnek az asztalra lehelyezett pisztolytáskáját is lefújta.

A versenyt a franciák nyerték a németek és a lettek előtt.  Csütörtökön és pénteken a hagyományos versenyek selejtezői következnek, majd a hétvégén a döntőket rendezik, hétfőn pedig a vegyesváltóra kerül sor.

 

MTI

MIT: Kovács Tamás

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×