Rovaróriások

Rovaróriások

A bogarak gyűjtése régi hobbija az emberiségnek. Manapság eredményesen megoldották fogságban való tenyésztésüket is.

Eleinte múzeumi katalogizáláshoz használtak dobozos, üvegtetős rovargyűjteményeket, azonban később ezek dekoratív kinézete miatt divatos lakberendezési tárgyak is lettek. Gyűjtő expedíciók tizedelték meg az állományokat, ezzel párhuzamosan az erdőirtások is sokat ártottak a helyi állatvilágnak.

Szerencsére a bogarak tenyésztése részben megoldotta ezt a problémát! Manapság a gyűjtőexpedíciók inkább az állomány felmérésével foglalkoznak.

 

 

A fenti képen a bogárgyűjtők álma, a Dynastes Hercules, másnéven herkules bogár látható, amit hívnak rinocérosz bogárnak is. Dél-Amerikában él, férfitenyér méretű, fogságban is tenyésztett állat. Lárvája 20 centiméteres. A lárva európai ember számára nem éppen gusztusos lény. Hatalmas, fehér, hernyó-szerű jószág, ami a korhadékban él. Imágói ciripelő hangot adnak.

 

 

A képen látható negyedkilós Megasoma Acteon a ganajtúrófélék családjába tartozó faj. A hímek kiterjesztett szárnnyal 20 centiméteresek, egyébként elefánt bogárnak is hívják. Szintén dél-amerikai származású. A hímek parádés küzdelmet folytatnak egymással, akárcsak a herkules bogarak. Általában fák nedveivel és rothadó gyümölcsökkel táplálkozik.

 

 

A fenti fotón szereplő bogár a Mormolyche Phyllodes Indonéziából. Ez a futrinka, másnéven futóbogár 12 centire is megnő, alakja miatt gitárbogárnak is becézik a rajongói. Délkelet-Ázsiában honos, ahol ragadozó életmódot folytat, más rovarokkal és csigákkal táplálkozik. Veszély esetén a potrohuk végén nyíló mirigyekből rossz szagú és maró hatású vajsavat fecskendeznek támadójuk felé.

 

 

Az utolsó képeken látható bozótsáska szintén Dél-Amerika szülötte. A Titanacris Albipes rendkívül színgazdag, nyitott szárnnyal 25 centiméteres teremtmény. Rendkívüli színei miatt még színpompás tapéták mintájához is használják szín- és formavilágát.

 

Szerző és fotó: Nagy Ferenc

Csatolt galéria: Rovaróriások
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×