Szemünk védelmét célozza meg egy új alkalmazás

Szemünk védelmét célozza meg egy új alkalmazás

Életünk egyharmadát képernyők előtt töltjük, de nagyon keveset törődünk azzal, hogy eközben mi történik a szemünkkel. Pedig napi szinten akár tíz órán keresztül is kemény igénybevételnek tesszük ki a legfontosabb érzékszervünket.

 

Kevesen tudják, hogy a képernyő előtt ülve a normális percenkénti 12-15 pislogás helyett csak 2-4 alkalommal pislogunk, emiatt nincs a szemünknek kenése. Ha pedig nagyon közel ülünk a képernyőhöz, az elgyengíti a szemizmokat, ami rövidlátáshoz vezet.

A Szemfüles Preventív Kft. startup vállalkozás létrehozott egy olyan felhasználóbarát alkalmazást, amely a számítógépek kameráját használva figyeli, hogy egy dolgozó mennyit és mennyi ideig pislog, illetve milyen közelről nézi a számítógép monitorát. Az applikáció ezen adatok elemzését követően figyelmeztetéseket küld a szemfájdalom, a fejfájás, a szemszárazság és a homályos látás megelőzése érdekében.

A cég egy hazai orvosi csapat bevonásával indít egy kutatást arra vonatkozóan, hogy munka közben hogyan bánunk akaratlanul a szemünkkel: mennyit pislogunk, és milyen távolról nézzük a képernyőt, mert ezek a konkrét adatok még nem állnak rendelkezésre a szakemberek számára sem.

A monitor előtt ülve jelentősen kevesebbet pislogunk (Fotó: hirado.hu)

A Szemfüles alkalmazása arc- és szemmozgás felismeréssel, valamint okos mintavételezéssel figyeli a számítógépek használatát, és figyelmeztetésekkel támogatja a felhasználót, megelőzve a monitor előtti munkavégzésből adódó szembetegséget. A figyelemfelkeltő funkció nem csökkenti a munka hatékonyságát, nem zavarja a komfortérzetet, ezen kívül összehasonlító adatokkal, megelőző módon támogat.

Kellő tudatossággal későbbi szembetegségek kialakulását is megelőzhetjük

A Szemfüles által támogatott, a Péterfy Sándor utcai kórház szemészeinek szakmai együttműködésével most induló kutatás kifejezetten a képernyő használatra irányul: munkakörnyezetben folyamatosan méri majd a pislogást és a monitorhoz viszonyított távolságot. A résztvevők megszokott munkakörnyezetükben használják majd a szoftvert négy héten keresztül.

A kutatás célja, hogy mindenki számára konkrét tényekkel szolgáljanak. Az eredmények, tanulságok a további fejlesztésekhez is támpontokat nyújtsanak majd.

A gyakran kiszáradó szem okozója lehet további szembetegségek kialakulásának, és egyéb kellemetlen tüneteket is eredményezhet. Éppen ezért fokozottan oda kell figyelnünk és tennünk azért, hogy a jelenlegi és a következő generáció szemének épségét megőrizzük.

Fotó: Wiener Optika

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×