Szorongást okozhatnak a babonák és a be nem tartott fogadalmak

Szorongást okozhatnak a babonák és a be nem tartott fogadalmak

„Új év, új kezdet” – sokan így kezdik az új esztendőt. Ilyenkor komoly elhatározásokat tesznek, mint például hogy leszoknak a dohányzásról vagy több időt töltenek a szeretteikkel. Kérdés, hogy miért pont ilyenkor akarunk „jók” lenni, és mi valósul meg ezekből a fogadalmakból? – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Magyarországon is különböző ünnepélyekkel, szórakozással és bulizással töltötték a szilveszter éjjelt, és kezdték meg az újévet. A legtöbben ilyenkor komoly egészségügyi vagy életmódbeli elhatározásokat tesznek, hogy pozitívan, fogadalmakkal kezdjék meg az évet.

Nagyon sokszor szeretnénk hinni valamiben és gondolni valamit, ami egyfajta vágy – jelentette ki Makai Gábor klinikai szakpszichológus a műsorban. Hozzátette: ennek hátterében egy babonás hiedelem és hit áll.

A szakember kifejtette, ez a babonásság felruházza a szilveszteri, semleges, hétköznapi napot valamivel, ami hamis. Az emberek tévesen gondolják azt, hogyha ezen az estén tesznek fogadalmat, az valóra fog válni – hangsúlyozta Makai, majd hozzátette, éppen ezért sem sikerül ezeket a fogadalmakat betartani. Véleménye szerint a baj akkor kezdődik, amikor valaki átlép egyfajta határt, amely után a babona már bekebelezi a személyiséget. Mint mondta, ha valakinek a mindennapi életét, a gondolatait befolyásolja egy-egy babona, akkor az végül szorongáshoz is vezethet.

Makai elmondta, szilveszter éjszakáján hajlamosak vagyunk végiggondolni, hogy az elmúlt évben mit tettünk, és mit nem tettünk meg, fogadalmaink közül miket sikerült megvalósítani. A fogadalmak jelentős részét nem tartják be az emberek, majd az év végi „összegzés” után így negatív, pesszimista gondolkodásmóddal lépnek át az újévbe. Az új év első napján pedig ennek köszönhetően meggondolatlan fogadalmakat tesznek.

Az újévi fogadalmak körülbelül 10-20 százalékát szokták betartani az emberek – hangsúlyozta a pszichológus. Érdekesnek nevezte, hogy ennek ellenére az emberek több mint fele tesz fogadalmat. Véleménye szerint akkor bukik el valaki a fogadalmak betartásában, ha ez egy hirtelen jött, elhamarkodott vágy kihangosítása.

Hozzátette: amennyiben valaki függőségben szenved, akkor meg kell találni annak a gyökerét és okát, hiszen sokszor a háttérben ott rejlik a depresszió és más egyéb lelki traumák. Mint mondta, nem fog meggyógyulni az ember akkor, ha valaki például leteszi az alkoholt, hiszen a háttérben egy mélyebb probléma áll.

Fotó: alon.hu

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×